Focaccia - tradycyjny włoski wypiek drożdżowy, który jest przygotowywany już od czasów starożytnych. W tłumaczeniu oznacza nic innego, jak ‘’chleb wypiekany na palenisku’’. Focaccia może przyjmować różne formy, pokryta jest chrupiącą skórką, a środek jest miękki i z łatwością może być wypełniany najróżniejszym nadzieniem, wytrawnie - szynką, serem, warzywami lub na słodko - owocami. Niektóre posypane są jedynie przyprawami, ziołami i grubą solą z dodatkiem zielonych lub czarnych oliwek. Najczęściej podawana na śniadanie lub jako przystawka przed daniem głównym.
Prezentujemy przepis na pyszną focaccie od naszego klienta Romana M.
Potrzebne składniki:
Gorąca woda - 1 i ¾ szklanki
Cukier - 2 łyżeczki
Suche drożdże - 1 łyżka
Mąka - 4,5 szklanki
Oliwa z oliwek ½ szklanki
Drobna sól - ½ - 1 łyżeczki
Pomidorki koktajlowe - 200 g
Cebula biała lub czerwona - 1 mała sztuka
Kminek - 1 łyżeczka
Inne ulubione przyprawy - oregano, tymianek, bazylia, czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
-
Wymieszaj drożdże z wodą i cukrem. Pozostaw mieszaninę do czasu, aż zauważysz pracę drożdży. Dodaj następnie mąkę, sól i ¼ szklanki oliwy. Zagniataj ciasto do momentu, aż nie będzie przywierało do dłoni.
-
Umieść zagniecione ciasto w misce, przykryj czystą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na ok. 60 minut. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
-
Nasmaruj dokładnie blachę do pieczenia oliwą, przełóż ciasto do blaszki i dokładnie rozprowadź je na całej jej powierzchni. Powtórnie przykryj ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce na pół godziny.
-
W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę lub piórka i smaż ją do czasu, aż się zeszkli. Umyj pomidory koktajlowe i przekrój je na pół. Wykonaj w cieście otwory palcem i posmaruj je oliwą z oliwek. Ułóż połówki pomidorków koktajlowych oraz cebulę. Posyp solą, kminkiem oraz ulubionymi przyprawami.
-
Rozgrzej piekarnik do 210-220º C i włóż blaszkę z ciastem do piekarnika. Piecz przez około 20 minut, aż zauważysz lekko zarumienioną skórkę. Aby również i spód był chrupiący, pozostaw focaccie w piekarniku jeszcze na kilka minut.
Życzymy smacznego!