Liście pomidorów i ogórków, żółkną najczęściej, gdy są porażone przez choroby: grzybowe, bakteryjne i wirusowe lub popularne szkodniki tych gatunków. W rzadkich przypadkach liście mogą zmieniać swój kolor, gdy rośliny są przesuszone lub wręcz przeciwnie, otrzymują zbyt dużo wody.
Pierwszą rzeczą po zauważeniu takich objawów na naszych warzywach jest usunięcie porażonych liści. Nie można ich jednak umieścić w kompoście tylko należy je spalić, aby zmniejszyć ryzyko rozprzestrzeniania się patogenów na inne rośliny w naszym ogrodzie.
Częste wietrzenie szklarnii czy tunelu foliowego oraz regularne odchwaszczanie zapobiega rozwojowi chorób u pomidorów i ogórków. Można zastosować środki ochrony roślin, jeżeli jednak przyczyną żółknięcia liści są wirusy, to wyrywa się i niszczy całe rośliny. Z innych przyczyn żółknięcia liści można wymienić: brak składników mineralnych w glebie, nieodpowiednie pH podłoża, przenawożenie oraz podlewanie zbyt zimną wodą.
Tak podoba mi sie
Dziękujemy, zapraszamy do nas ponownie!