Malino-truskawka, malina tybetańska, malina różowa - to różne nazwy dla tej samej rośliny. Nie jest to hybryda malin i truskawek, ale odrębny rodzaj jagód, który przybył do naszych ogrodów z Azji. Roślina ta jest rzadka, nie występuje na każdym obszarze. Dlatego warto dowiedzieć się o niej więcej.
Jak to wygląda
Krzewy malinowo-truskawkowe wyglądają jak zwykłe maliny. Mają szarobrązowe pędy pokryte kolcami i lekko owłosione. Liście są złożone, podobne w strukturze do liści róży, postrzępione na krawędziach. Na końcach pędów kwitną małe białe kwiaty, które później zamieniają się w jagody o średnicy około centymetra, podobne kształtem do malin. Po osiągnięciu pełnej dojrzałości jagody stają się czerwone.
Dlaczego warto sadzić
Malino -truskawka jest rośliną łatwą w uprawie. Szybko się zakorzenia, dobrze zimuje i jest łatwa do rozmnażania przez potomstwo. Jej zarośla są piękne o każdej porze roku, ale wyglądają szczególnie imponująco, gdy są pokryte jagodami. Owoce nie chowają się pod liśćmi - są jasne, dobrze widoczne i łatwe do zebrania.
Malino-truskawka świetnie sprawdza się jako żywopłot o wysokości nieprzekraczającej metra. Rośnie szybko i tworzy gęste, cierniste zarośla. Jesienią, gdy liście przebarwiają się na purpurowo i ochrowo, nasadzenia wyglądają fantastycznie i mogą konkurować z popularnymi krzewami ozdobnymi, takimi jak berberys czy pęcherznica.
Owoce smakują jak truskawki, ale mają delikatny malinowy posmak.
Jak sadzić
Maliny różnolistne lubią słoneczne stanowiska i mogą być sadzone w pełnym słońcu i przy południowej ścianie.
Krzewy sadzi się w oddzielnych dołach lub rowach, zachowując odległość 70 cm między roślinami i 150 cm między rzędami.
Malina tybetańska jest mało wymagająca w stosunku do gleby, ale nie lubi silnego zakwaszenia. Najlepiej rośnie na żyznej, dobrze przepuszczalnej glebie, dlatego do dołków należy dodać próchnicę lub kompost.
Nie sadzić malin w miejscach, w których stagnuje woda - ich korzenie mogą gnić.
Lepiej jest sadzić jesienią, aby sadzonki mogły się zakorzenić przed zimną pogodą. Po posadzeniu należy obficie podlać i nie przykrywać ich ziemią.
Opieka
Podlewaj regularnie, zwłaszcza podczas upałów, ale nie dopuszczaj do stagnacji wody.
W pierwszym roku częściej odchwaszczaj i poluzuj wierzchnią warstwę gleby, aby zapewnić lepszy dostęp powietrza do korzeni.
Warto ściółkować młode rośliny torfem lub humusem, aby zatrzymać wilgoć i powstrzymać wzrost chwastów. Po 2-3 latach maliny rosną, a chwasty przestają być problemem.
Od wczesnej wiosny należy nawozić roślinę materią organiczną lub złożonym nawozem mineralnym niezawierającym chloru. Od połowy lata należy zmniejszyć ilość azotu i preferować nawozy o wysokiej zawartości fosforu i chloru.
Jesienią należy odciąć pędy, które owocowały, pozostawiając tegoroczne pędy do przezimowania - utworzą one jagody w przyszłym sezonie.
Przydatne wskazówki
Łodygi malin pokryte są ostrymi kolcami, dlatego podczas pracy z nimi należy chronić dłonie. Aby uniknąć ukłuć i zadrapań, wystarczy nosić płócienne i gumowane rękawice.
Z czasem krzewy zaczynają wytwarzać dużo nowych przyrostów i rozprzestrzeniają się we wszystkich kierunkach. Aby uniknąć konieczności walki z dodatkowymi roślinami, warto ograniczyć wzrost krzewów poprzez wkopanie ekranów ochronnych podczas sadzenia.
Szkodniki i choroby
Maliny tybetańskie, podobnie jak zwykłe maliny, mogą chorować i cierpieć z powodu szkodników. Przede wszystkim
niebezpieczne są dla niej ryjkowce i chrząszcze malinowe, które niszczą liście i kwiaty.
Na korzeniach czasami pojawia się rak bakteryjny - jest to choroba zakaźna, która dotyka młode i osłabione
krzewy.
Chore rośliny należy spalić, ponieważ raka bakteryjnego nie da się wyleczyć.
Jeśli na liściach pojawiają się brązowe plamy, oznacza to, że maliny są chore na antraknozę i wymagają oprysku
preparatami zawierającymi miedź.
Przed szkodnikami uchronią pestycydy fosforoorganiczne.
Jak korzystać ze zbiorów
Jagody są pyszne świeże, ale istnieją odmiany z goryczką. Maliny tybetańskie są używane do produkcji smacznych
dżemów, dżemów i kompotów, jagody są puree z cukrem i mrożone. W pełni dojrzałe owoce nadają się do jedzenia,
niedojrzałe owoce nie mają smaku i aromatu, tak jak zwykłe maliny.
Owoce malin Rosolistnaya są nie tylko przyjemne w smaku, ale także użyteczne:
- sprawiają, że ściany naczyń krwionośnych są mocniejsze i bardziej elastyczne;
- korzystnie wpływają na skład krwi;
- poprawiają układ odpornościowy;
- zapobiegają przeziębieniom.
Malina-truskawka jest ozdobą witryny i źródłem pysznych jagód. Spodoba się miłośnikom egzotyki ogrodowej i może być doskonałym dodatkiem do projektowania krajobrazu.