Współczesny styl życia sprawia, że często nie mamy czasu na zjedzenie pełnowartościowego obiadu, a zamawiamy wysokokaloryczne i niezdrowe dania typu ‘’fast food’’. Dlatego chcielibyśmy pokazać Ci sposób na stworzenie zdrowego i smacznego dania, które nasyci Cię i nie dostarczy niepotrzebnych, pustych kalorii. Składniki tej sałatki możemy często znaleźć we własnym ogrodzie.
Sałatkę możemy uznać za danie obiadowe, które dostarczy nam wiele energii na cały dzień, a przy tym będziemy czuć się lekko.
Szpinak, to warzywo, którego cudowne właściwości lecznicze znane są już od starożytności. Jest doskonałym przeciwutleniaczem, wykazuje działanie antynowotworowe, przeciwmiażdżycowe, regulujące pracę serca i obniżające ciśnienie. Zawiera wiele witamin i minerałów, m. in. wit. A, B6, C, E, K, kwas foliowy, a poza tym żelazo, wapń, magnez czy potas. Nie bez znaczenia jest również jego niskokaloryczność. 100 gram szpinaku to zaledwie 23 kalorie!
Jeżeli poczujesz potrzebę zjedzenia czegoś lekkiego, a sycącego, to nasza propozycja na sałatkę będzie najbardziej odpowiednia!
Do zrobienia sałatki potrzebujesz:
- ugotowaną ciecierzycę
- świeży szpinak
- ser feta lub tofu
- sok z cytryny
Jako sos do sałatki możesz wybrać klasyczny sos sałatkowy na bazie oliwy z oliwek, octu balsamicznego z dodatkiem soli. Można do niego dodać również ziarna sezamu. Alternatywą może być sos na bazie jogurtu naturalnego.
Sposób przygotowania:
Radość z samodzielnego robienia sałatki jest taka, że składniki możesz mieszać i dodawać dowolnie i w takiej ilości, aby najlepiej Tobie smakowało. Do dużej miski włóż umyte i osuszone liście szpinaku, na nie wyłóż ugotowaną ciecierzycę i posyp ulubionym serem lub tofu. Całość skrop sokiem z cytryny i polej dressingiem.
Ten prosty i smaczny przepis sprawdzi się idealnie na obiad lub kolację. Różnego rodzaju sałatki powinny być zawsze mile widziane w codziennym menu!