Dłuższe dni i cieplejsza pogoda zwiastują początek sezonu. Okres ten może się wydawać nieznośnie długi, gdy czekasz na pierwsze zbiory pomidorów. Kluczem do bogatych zbiorów późnym latem jest właściwa pielęgnacja w czasie wzrostu, kwitnienia i zawiązywania owoców przez rośliny. Pomidory uwielbiają gorące, letnie dni, ale deszcz i nadmierna wilgoć w podłożu mogą narazić je na porażenie przez choroby grzybowe i bakteryjne, a okresy suszy mogą sprzyjać zamieraniu kwiatów i gniciu zawiązków owoców, kiedy w glebie nie ma wystarczającej ilości wody, aby rośliny pobierały wapń.
Owoce pomidorów są wszechstronne, nadają się urozmaicania wielu najróżniejszych potraw, a także są wykorzystywane jako samodzielne danie. Pomidor powinien mieć jędrny, soczysty miąższ i bogaty, słodko-pikantny smak. Niestety, wiele odmian kupowanych w sklepach może być bez wyrazu. Uprawa wielkopowierzchniowa pomidorów w szklarni oznacza, że owoce są zbierane zbyt wcześnie i dojrzewają bez obecności słońca. Jeżeli chcesz, aby Twoje pomidory zachwycały smakiem i aromatem, rozwiązaniem jest uprawa ich we własnym ogrodzie.
Oto kilka zabiegów pielęgnacyjnych, które powinieneś wykonać w czerwcu, aby Twoje rośliny były silne, zdrowe i dały bogaty plon.
Przycinanie dolnych liści.
Liście rosnące w dolnej części łodygi są najbardziej podatne na porażenie przez choroby bakteryjne i grzybowe. Powinno się je usuwać profilaktycznie, a szczególnie wtedy, gdy zauważymy objawy choroby w postaci plam, nalotu i żółknięcia. Usuwając je jak najszybciej, zmniejszamy rozprzestrzenianie się choroby na resztę rośliny.
Usuwanie bocznych odrostów tzw. ‘’wilków’’ i podwiązywanie łodyg.
W przypadku uprawy wysokich pomidorów należy pamiętać o odcinaniu bocznych odrostów tzw. wilków, które pojawiają między liśćmi a łodygą główną. Pomaga to w lepszej cyrkulacji powietrza i wpuszcza więcej światła słonecznego do środka rośliny. W czerwcu przychodzi czas na palikowanie, czyli podwiązywanie łodyg do podpór. Do tego celu można użyć miękkiego sznurka, szmatek i nylonowej pończochy.
Ściółkowanie gleby.
Ściółkowanie to doskonała metoda, która chroni rośliny przed rozpryskiwaniem gleby podczas podlewania, ogranicza rozwój chwastów, a także chroni przed nadmiernym wysychaniem gleby, pomagając pomidorom przetrwać okresy suszy. Do ściółkowania można wykorzystać poszatkowaną słomę, suche siano lub wiórkki drzewne. Pomidory ściółkuje się najwcześniej po 5 tygodniach po posadzeniu ich na miejsce stałe.
Nawożenie:
Jeszcze przed sadzeniem, warto jest umieścić pewną część kompostu w glebie, wymieszać ją z kompostem i dodać odrobinę mączki kostnej do otworu podczas sadzenia. Kontynuuj nawożenie pomidorów co około 3-4 tygodnie, aż do pierwszych przymrozków. Unikaj stosowania nawozów szybko uwalniających się o wysokiej zawartości azotu. Zbyt duża ilość azotu w glebie powoduje nadmierny wzrost i rozwój liści i pędów, ale ogranicza rozwój kwiatów i owoców.
Regularne podlewanie pomidorów:
Podlewanie nie musi odbywać się codziennie, ale powinno być wystarczająco częste, aby gleba nigdy nadmiernie nie wyschła. Pomidory potrzebują wilgoci do rozwoju, wzrostu, fotosyntezy, a szczególnie dużo wody muszą mieć zapewnione w czasie rozwoju owoców. Woda znajdująca się w glebie pomaga również pomidorom pobierać wapń. Warto jest zamontować kropelkowy system nawadniania roślin, który będzie dawkował wodę stale w niewielkich ilościach, zapobiegając przesuszeniu podłoża.
Ochrona przed szkodnikami.
Pomidory są niestety podatne na występowanie. Co 2-3 dni należy sprawdzać liście, kwiaty i owoce pod kątem występowania szkodliwych owadów. Najczęściej mamy do czynienia z mszycami, mączlikiem, przędziorkami, nicieniami, pchełkami ziemnymi, miniarkami i roztoczami. Do ich zwalczania wykorzystuje się naturalne metody tj. opryski z wyciągów roślinnych np. tytoniu, wrotyczu, a także opryski chemicznymi środkami ochrony roślin.
Najniższa cena z 30 dni:* 51.09 zł