Domowa konfitura z płatków róży - proste, pyszne przepisy z dodatkiem tej magicznej rośliny. Idealna jako dodatek do tostów, naleśników, lodów, ciast i innych deserów. Niewielki słoik wypełniony pyszną konfiturą, przewiązany ozdobną wstążką z dołączoną dedykacją. To wspaniały pomysł na drobny prezent dla mamy, siostry, przyjaciółki, czy każdej innej, bliskiej naszemu sercu osoby. Nie bez powodu każdy płatek róży przypomina kształtem niewielkie serce. Poniżej znajdziesz zasady zbierania i przechowywania płatków róży jadalnej oraz dwa proste przepisy na pyszną różaną konfiturę. Życzymy smacznego!
Zasady zbierania, przechowywania i przygotowania płatków róży:
- wybieraj jadalne odmiany róż o silnym, przyjemnym zapachu;
- nie korzystaj z kwiatów róż kupionych w kwiaciarni, często mają na sobie różnego rodzaju środki ochrony roślin i konserwacji;
- zbieraj płatki róż wczesnym rankiem;
- wybieraj świeże, niedawno otwarte kwiaty;
- po zbiorach włóż płatki do plastikowego pojemnika lub torby i szczelnie zamknij;
- przechowuj płatki w lodówce przed przygotowaniem;
- przed gotowaniem umyj dokładnie płatki i odetnij dolną, białą część każdego z nich (w przeciwnym razie dżem będzie miał gorzki smak);
- płatki przepłucz dwukrotnie, na przemian wrzątkiem i zimną wodą, a następnie wysusz na świeżym powietrzu.
Przepis nr 1 - Klasyczna konfitura z płatków róży.
Składniki:
- 100 g płatków róży;
- 1 kg cukru;
- 1 szklanka wody;
- 2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie:
Wsyp cukier do wody i podgrzewaj na kuchence, dokładnie mieszając, aż do uzyskania płynnego syropu. Dodaj płatki róż do syropu, a następnie zagotuj mieszaninę na dużym ogniu. Wyłącz kuchenkę i pozostaw syrop z płatkami na ok. 12 godzin. Następnie ponownie zagotuj, usuń pianę i gotuj do uzyskania gęstej masy (ok. 20-30 minut), regularnie mieszając. Pod koniec gotowania dodaj soku z cytryny i podgrzewaj wszystko na niewielkim ogniu przez kilka minut. Zdejmij konfiturę z gazu, a następnie przelej ją do wyparzonych, czystych słoiczków i zakręć je.
Przepis nr 2 - Wyśmienita konfitura z płatków róży.
Składniki:
- 100 g płatków róż;
- 0,4 kg cukru;
- 0,5 szklanki wody;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- 2 krople olejku różanego.
Sposób przygotowania:
Płatki róż posyp łyżką cukru i dokładnie je rozgnieć, dodaj sok z cytryny i pozostaw płatki na jedną dobę. Ugotuj syrop z pozostałego cukru i wody, dodaj wcześniej przygotowane płatki róż i gotuj wszystko na wolnym ogniu do zgęstnienia (ok. 20-30 minut), regularnie wszystko mieszając. Pod koniec gotowania dodaj do konfitury 2 krople olejku różanego. Wyłącz gaz, wlej przygotowaną konfiturę do czystych i wyparzonych słoiczków i mocno zakręć.