Kandyzowane kwiaty fioletowych fiołków są eleganckim i oryginalnym dodatkiem do ciast, muffinek, tart, lodów i innych deserów. Wyglądają fantazyjnie i są niezwykle łatwe i szybkie do przygotowania. W kuchni spędzisz zaledwie 10 minut, a pozostały czas potrzebny jest na to, aż skrystalizowane kwiaty wyschną. Ich smakiem można cieszyć się nawet przez 2 miesiące, gdy przechowywane są w szczelnym pojemniku.
Fiołek wonny (Viola odorata) to urocza, niska bylina, która rośnie dziko w wielu częściach świata (Europie, północnej Afryce, zachodniej Azji) i w prawie każdym ogrodzie. Poza typowym gatunkiem kwitnącym na fioletowo spotykane są również odmiany o białych, różowych lub nakrapianych kwiatach. Lubiany za skromny, romantyczny wygląd, szybkie rozrastanie się, piękne i obfite kwitnienie i wspaniały, słodkawy zapach. Liście fiołka wonnego również są jadalne i mogą być dodawane do wiosennych zup i sałatek. Do kandyzowania możesz użyć także drobnych kwiatów bratków, które należą do tego samego rodzaju.
Składniki:
- 20 lub więcej kwiatów fiołków pachnących (z fragmentem łodygi);
- 1 białko jajka (ubite na pianę);
- 2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków.
Sposób przygotowania:
- Umyj i dokładnie sparz wrzątkiem skorupkę jaja. Oddziel białko od żółtka, a następnie ubij białko trzepaczką lub mikserem do momentu, aż będzie dobrze spienione, ale jeszcze niezbyt sztywne. Do niewielkiego sitka nasyp cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków. Możesz także użyć głębszego talerza lub miseczki.
- Chwyć pojedynczy kwiat za łodyżkę i zanurz go w białku jajka, dokładnie nim obracając, aby piana pokryła wszystkie płatki i pozostałe elementy kwiatu z każdej strony. Strząśnij nadmiar białka.
- Białko jajka można nakładać na cały kwiat również za pomocą niewielkiego pędzelka.
- Jeżeli używasz sitka, to obsyp dokładnie kwiat z każdej strony lub zanurz go w cukrze i kilkukrotnie obróć trzymając za za łodyżkę. Sprawdź, czy cukier dokładnie oblepił kwiat lub w miarę potrzeby powtórz czynność.
- Nie musisz martwić się o to, że łodyżka nie jest pokryta cukrem, na samym końcu zostanie usunięta.
- Otoczone cukrem kwiaty fiołków ułóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
- Talerz ustaw na półce w lodówce, upewniając się, że każdy kwiat leży oddzielnie, nie dotykając pozostałych.
- Pozostaw kwiaty w lodówce na 24 godziny.
Końcowy etap przygotowania kandyzowanych kwiatów fiołków:
- Gdy kwiaty wyschną, większość cukru zostanie wchłonięta przez białko jaja, tworząc grubą glazurę na płatkach.
- Następnego dnia ustaw talerz z kwiatami fiołków w temperaturze pokojowej na kolejne 24 godziny.
- Obetnij łodygi i wyrzuć je, nie będą już potrzebne.
- Przełóż gotowe, kandyzowane kwiaty fiołków do hermetycznie zamykanego pojemnika i przechowuj je w temperaturze pokojowej.
- Wykorzystaj je do dekorowania deserów i ciast w ciągu 2 miesięcy.
Mamy nadzieję, że skorzystasz z przepisu na kandyzowane kwiaty fiołków i przygotujesz tej wiosny ten pyszny dodatek i dekorację słodkich dań.