Pyszne ciasto wiśniowe to wyśmienity wypiek, który zawsze kojarzy się z latem, oraz słonecznymi i beztroskimi dniami spędzanymi u babci i dziadka. Zachęcamy do wypróbowania wspaniałego przepisu na ciasto wiśniowe przesłane przez naszego klienta. Poza doskonałym smakiem ciasto jest również łatwe w przygotowaniu.
Składniki na ciasto:
mąka pszenna - 300 g;
śmietana kremówka - 125 ml;
masło - 150 g;
cukier biały lub trzcinowy - 50 g;
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka.
Składniki na nadzienie:
wiśnie - 400 g;
mleko - 100 ml;
śmietana kremówka - 100 ml;
cukier biały lub trzcinowy - 100 g;
skrobia czyli mąka ziemniaczana- 1,5 łyżki stołowej;
jajko - 1 sztuka;
cukier waniliowy - 1 łyżka.
Sposób przygotowania:
-
Wyciągnij masło z lodówki i rozpuść je w garnku. Przesiej mąkę i połącz wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj rozpuszczone masło z cukrem i śmietaną, aż stanie się gładkie i pozbawione grudek. Połącz dokładnie wszystkie składniki i ugniataj do czasu, aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne.
-
Posmaruj blaszkę olejem i rozłóż na niej ciasto, dokładnie je rozprowadzając na dnie i bokach blaszki. Umyj wiśnie, wydryluj je i rozłóż na cieście. Jeżeli używasz mrożonych owoców, to wyciągnij je z zamrażarki z wyprzedzeniem, aby naturalnie się rozmroziły, a następnie dokładnie je odsącz i osusz, aby straciły nadmiar wody.
-
Ubij jajka z cukrem na błyszczącą i sztywną pianę. Stopniowo dodawaj mąkę ziemniaczaną, mleko, śmietanę oraz cukier waniliowy i wymieszaj wszystko mikserem na gładką masę. Ostrożnie wylej masę na wiśnie, aż do nasady blaszki.
-
Umieść ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C na około 35 minut do suchego patyczka.
Po tym czasie ciasto powinno być gotowe, życzymy smacznego!