Pyszne i puszyste racuchy z jabłkami, to smak naszego dzieciństwa. Można je przygotowywać w domu przez okrągły rok i podawać na śniadanie, podwieczorek lub deser. Doskonale smakują z dodatkiem cukru pudru lub z sosem z owoców. Ich przygotowanie nie jest trudne i zajmuje dosłownie chwilę. Wszystkie potrzebne składniki do stworzenia racuchów znajdziesz z pewnością w swojej spiżarce.
Potrzebne składniki:
- 1 większe jabłko lub 2 małe
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder lub sok owocowy
- olej potrzebny do smażenia
Sposób wykonania:
Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój jabłka w plasterki lub w większą kostkę. Przesiej mąkę przez sitko i połącz z proszkiem do pieczenia. Do miski wbij jajko, dodaj cukier i ubij na jasną i puszystą masę. Uzyskaną masę połącz z mąką i proszkiem, a na końcu dodaj mleko i zmiksuj do połączenia się składników. Do masy dodaj pokrojone jabłka i połącz łyżką. Smaż na rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu, dodając łyżką niewielkie porcje ciasta z jabłkami i formuj niewielkie placuszki. Smaż z dwóch stron na złocisty kolor. Po usmażeniu odsącz tłuszcz na ręczniku papierowym i podawaj posypane cukrem pudrem lub polane sosem owocowym. Życzymy smacznego!