Przygotowanie szklarni przed sadzeniem na wiosnę: co należy zrobić?
Pierwszym krokiem w przygotowaniu szklarni do wiosennych zasiewów jest dokładny przegląd szklarni po zimie. Dobrze, jeśli posprzątałeś jesienią, po zbiorach. Wystarczy, że umyjesz wszystkie powierzchnie roztworem mydła i zdezynfekujesz podłoże. Jeśli jednak szklarnia zimowała zanieczyszczona, trzeba będzie wykonać dokładne, stopniowe czyszczenie.
Przywracanie integralności strukturalnej
Usuń ze szklarni wszystkie niepotrzebne przedmioty: narzędzia, rekwizyty, materiał na podwiązki i wszystko, co zostało z poprzedniego sezonu. Sprawdź części ramy i powłokę. Upewnij się, że konstrukcja jest mocna i nie ma uszkodzeń. W razie potrzeby przeprowadź prace naprawcze. Metalowe części ramy, które są zardzewiałe, należy zagruntować, pomalować i potraktować roztworem siarczanu miedzi. Drewniane słupki należy oczyścić z grzybów, zdezynfekować chlorem i wapnem palonym (3-4 kg wapna palonego na wiadro wody). Części plastikowe potraktować środkiem grzybobójczym. Jeśli na elementach pojawią się jakieś pęknięcia lub wyszczerbienia, trzeba je wymienić na nowe.
Czyszczenie szklarni wewnątrz i na zewnątrz
Przed mopowaniem na wilgotno zmieść z powierzchni kurz, liście, kępki brudu i inne zanieczyszczenia. Dzięki temu czyszczenie na wilgotno jest łatwiejsze i szybsze. Do czyszczenia szklanych powierzchni najlepiej użyć gąbki z mikrofibry i zwykłego domowego mydła. Zrób silny roztwór mydła i pracuj nim najpierw na wnętrzu, a potem na zewnątrz. Pozostaw pianę na 10-15 minut i spłucz czystą wodą z opryskiwacza.
Wszystkie czyste powierzchnie powinny być teraz zdezynfekowane. Najlepiej używać organicznych (chemia pozostawi ślady szkodliwe dla przyszłych nasadzeń). Zwróć szczególną uwagę na połączenia i szwy. Dobre właściwości antyseptyczne ma sproszkowana gorczyca, odwar z pokrzywy lub igieł jodły. Napary te są bezpieczne dla ludzi i roślin. Podczas podlewania staraj się nie zalewać grządek. Jeśli w zeszłym roku w szklarni szalały szkodniki, zasyp pomieszczenie granulatem tytoniowym (ściśle przestrzegaj instrukcji na opakowaniu).
Uprawianie gleby pod grządki
Do prac związanych z uprawą gleby można przystąpić, gdy jest ona na tyle ciepła, że można ją uprawiać. Aby przyspieszyć ten proces, przykryj grządki grubą warstwą śniegu - nasyci to glebę wilgocią i sprawi, że stanie się ona luźniejsza i bardziej elastyczna.
Zaleca się wymianę gleby w szklarni co 3-4 lata. W wariancie regeneracyjnym usuwa się górne 8-10 cm wydrążonej gleby. Jeśli gleby jest wystarczająco dużo, można nałożyć nową warstwę. W celu radykalnej zmiany usuwa się 30-40 cm gleby i zastępuje ją nową, odżywczą, bogatą w próchnicę.
Trzy bezpieczne sposoby dezynfekcji gleby
Stosowanie preparatów chemicznych na choroby i szkodniki może mieć negatywny wpływ na żywotność przyszłych sadzonek. Proponujemy bardziej przyjazne dla środowiska sposoby. Każda z nich ma swoje wady i zalety.
- Obróbka cieplna. Grządki zalewamy wrzątkiem (30 litrów na metr kwadratowy gleby) i przykrywamy na dobę folią. Procedurę powtarza się 2-3 razy. Wada: Wpływ może nie być wystarczający w przypadku głębokich warstw gleby.
- Obróbka biologiczna. Gleba jest przewracana i wzbogacana w materię organiczną. W zależności od sadzonych roślin do gleby można dodać torf, kompost, popiół drzewny, rozłożony obornik, drewno opałowe, obornik drobiowy itp. W tym przypadku uprawa połączona jest z poprawą struktury i żyzności gleby. Procedurę przeprowadza się 3-4 tygodnie przed sadzeniem.
- Obróbka mechaniczna. Usunąć wierzchnią warstwę gleby o grubości 10-15 cm. W jej miejsce umieszcza się gotową mieszankę ziemi doniczkowej, na której opakowaniu widnieje informacja, że ziemia jest zdezynfekowana przeciw chorobom i szkodnikom. Jest to droga metoda, która nadaje się tylko do szklarni odkażanych od jesieni.
Jeśli nadal decydujesz się na stosowanie gotowych środków chemicznych, w żadnym wypadku nie przekraczaj dawki! I pamiętaj, że wszystkie środki dezynfekujące działają prawidłowo tylko na rozgrzaną ziemię. Temperatura gleby powinna wynosić co najmniej 15 stopni.
Ale gdy szklarnia będzie gotowa, można uznać sezon wiosenny za otwarty! To dobry czas na wybieranie ulubionych produktów, tradycyjnie zaczynamy od zieleni i warzyw.