Ten przepis na tartę z truskawkami i nadzieniem serowym jest uwielbiany i rozpowszechniany przez wiele gospodyń na całym świecie. Łączy ze sobą delikatność kruchego ciasta, soczyste, słodkie i pyszne truskawki oraz biały, miękki ser. Truskawki możemy zerwać wprost z naszego ogrodu lub balkonu!
Do przygotowania potrzebujesz silikonowej lub metalowej formy do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 24-26 centymetrów.
Składniki na kruche ciasto:
mąka - 1,5 łyżki + trochę do podsypywania ciasta
masło - 100 g
drobny cukier do wypieków - 0,5 szklanki
sól - ¼ łyżeczki
zimna woda - 1 łyżka
Składniki do wykonania nadzienia:
Chudy, biały ser - 250 g
Cukier - ¼ szklanki
Truskawki - 800 g
Galaretka truskawkowa - 1 łyżka
Woda - ¼ szklanki
Sposób przygotowania:
-
Posiekaj drobno masło (ale nie rozpuszczaj), wymieszaj z cukrem, mąką i solą i mieszaj, aż do połączenia składników. Dodaj zimną wodę (może być więcej w miarę potrzeb), aby ciasto można było zagnieść w kulkę.
-
Przenieś ciasto do formy na tartę i rozprowadź równomiernie na dnie i bokach foremki, dokładnie je roprowadzając i dociskając. Formę z ciastem umieść w zamrażarce na 10-15 minut.
-
Następnie wyjmij formę z ciastem z zamrażarki, delikatnie nakłuj widelcem w kilku miejscach i piecz w rozgrzanym piekarniku w opcji - góra-dół w 180 stopniach Celsjusza przez około pół godziny. Ciasto w tym czasie powinno ładnie się zarumienić. Jeżeli podczas pieczenia ciasto zacznie rosnąć, należy je lekko dociskać łyżką do dna formy. Po upieczeniu wyjmij ciasto i ostudź w temperaturze pokojowej.
-
Przygotuj nadzienie. Wymieszaj biały ser z cukrem i rozłóż go równo na wystudzonym cieście. Umyj i pokrój truskawki na pół i ułóż wypukłą częścią na serze zaczynając od zewnątrz.
-
Rozpuść galaretkę w wodzie i doprowadź ją do wrzenia na małym ogniu i ostudź, aby lekko zgęstniała. Posmaruj każdą truskawkę galaretkę używając do tego silikonowego pędzelka kuchennego.
Umieść gotowe ciasto w lodówce na kilka godzin. Wyjmij je chwilę wcześniej, przed podaniem dla gości.
Smacznego!