Warzywa strączkowe, to grupa roślin z rodziny bobowatych uprawianych przede wszystkim jako rośliny jadalne, pastewne, dostarczając pożywienia dla zwierząt, a także na zielony nawóz. Korzenie roślin z tej grupy wchodzą w symbiozę z bakteriami motylkowymi wiążąc azot z powietrza. Poza wzbogaceniem gleby w azot pozwalają również na poprawę jej jakości poprzez dostarczanie materii organicznej. Do warzyw strączkowych zaliczamy m.in. bób, groch, fasolę, ciecierzycę, soczewicę czy soję.
Rośliny strączkowe stanowią doskonałe źródło naturalnego białka, zawierają również błonnik, węglowodany, wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz składniki mineralne np. wapń, fosfor, magnez, jod, żelazo i potas, a również witaminy, przede wszystkim z grupy B. Spożywanie strączków chroni przed miażdżycą i chorobami serca i układu nerwowego. Są podstawą każdej wegańskiej i wegetariańskiej diety. Mają nieocenione zastosowanie w kuchni. Smaczne ziarna wykorzystywane są do tworzenia gulaszy, zup, sałatek, przekąsek, past, a także słodkości takich jak tarty, brownie czy muffinki.
Najczęściej uprawianymi warzywami strączkowymi w naszych ogrodach są:
- - groch
- - fasola (przede wszystkim szparagowa)
- - bób
Wartymi uwagi są również takie gatunki jak: fasolnik chiński, ciecierzyca pospolita czy soja warzywna.
Groch:
Wyróżniamy Groch łuskowy wykształcający twarde strąki, które wewnątrz pokryte są miękką wyściółką oraz zielonymi, dużymi nasionami. Częścią jadalną są wyłącznie nasiona, które można gotować, mrozić oraz konserwować. Groch cukrowy natomiast wykształca miękkie strąki wypełnione niewielkimi nasionami. W przypadku tego gatunku spożywa się całe strąki, można je gotować, smażyć, piec, mrozić lub zjadać bezpośrednio bez obróbki termicznej. Najlepszych rezultatów możemy się doczekać uprawiając groch na żyznych glebach, wzbogaconych w próchnicę, wapiennych o pH 6,5-7,2. Bardzo ważne jest to, aby była stale umiarkowanie wilgotna, przede wszystkim w okresie wiosny, gdy rośliny kiełkują, kwitną i zawiązują nasiona. Groch powinno się uprawiać w 3 lub 4 roku po roślinach okopowych. Niewskazane jest uprawianie grochu przez kilka lat w tym samym miejscu lub po innych warzywach strączkowych. Polecane odmiany to: Groch siewny łuskowy Sześciotygodniowy, Groch siewny łuskowy Telefon, Groch Blauwschokker.
Fasola:
Fasola, to jednoroczna roślina pnąca, która jest samopylna. Wyhodowano odmiany o różnym typie wzrostu. Mogą osiągać od 50 do 250 centymetrów wysokości. Posiada duże wymagania świetlne i cieplne, powinna być uprawiana w miejscu słonecznym. Warto wybierać dla niej zaciszne, osłonięte od wiatru stanowiska. Najlepszą temperaturą to wzrostu to przynajmniej 20 stopni Celsjusza. Najlepiej rośnie na żyznych glebach, próchnicznych i przepuszczalnych, które łatwo nagrzewają się na słońcu. Nasiona wysiewa się do gruntu po 15 maja i w zależności od odmiany można to zrobić do pierwszego tygodnia lipca. Niewskazane jest uprawiania fasoli po roślinach motylkowatych. Najkorzystniej jest ją uprawiać w miejscu w którym wcześniej rosły: ogórki, pomidory, sałata, rzodkiewka lub rośliny okopowe. Polecane odmiany to: Fasola szparagowa karłowa Purple Teepee, Fasola szparagowa karłowa Tytania, Fasola szparagowa karłowa Berggold, Fasola zwykła szparagowa karłowa, mieszanka odmian.
Bób:
Bób należy do jednych z najstarszych roślin uprawnych. Częścią jadalną rośliny są duże nasiona znajdujące się w zwisających strąkach o długości około 12 cm. Bób w pełni swojego rozwoju osiąga od 1 do 1,5 metra wysokości. Jest gatunkiem bardzo prostym w uprawie, nie wymagającym szczególnych warunków. Nasiona wysiewa się wiosną bezpośrednio do gruntu. Najlepiej sprawdza się na cięższych, żyznych i stale umiarkowanie wilgotnych glebach o neutralnym odczynie pH. Optymalną temperaturą do prawidłowego wzrostu i plonowania to 18-22 stopnie C. Najlepsze towarzystwo dla tego gatunku to: ziemniaki, kukurydza i kapusta. Towarzystwo kwiatów i ziół takich jak aksamitki, mięta pieprzowa i cząber również jest wskazane ze względu na silny aromat, który odstrasza szkodniki. Polecaną odmianą Bobu jest Bób ogrodowy Karmazyn.