Rabarbar - smaczny i zdrowy, zasłużył sobie na szczególne miejsce w naszym ogrodzie. Przez wszystkie lata, nasze babcie i prababcie doskonale wiedziały, jak w najlepszy sposób wykorzystać wspaniały smak i właściwości tej rośliny. Łodygi rabarbaru to prawdziwe bogactwo witamin i mikroelementów, m.in. witamin A, C, E i K, a także potasu, fosforu, wapnia, cynku, magnezu czy kwasu foliowego. Na potwierdzenie tego faktu mamy prosty w wykonaniu przepis na pyszne ciasto z rabarbarem.
Potrzebne składniki:
mąka pszenna - 1 szklanka
cukier biały - 1-2 łyżki
cukier waniliowy - 2 łyżki
jajka - 3 sztuki
łodygi rabarbaru - 350 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
olej do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
-
Zetnij łodygi rabarbaru z własnego ogródka lub kup je w sklepie. Umyj je dokładnie, następnie obierz ze skórki i pokrój na niewielkie plasterki o grubości około 0,5 cm.
-
Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym przez około 5 minut do uzyskania puszystej piany. Dodaj przesianą starannie mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, aż do połączenia składników.
-
Posmaruj formę olejem (najlepsza będzie okrągła forma o średnicy 24-26 centymetrów), umieszcz pokrojone łodygi rabarbaru, posyp je delikatnie cukrem i zalej uzyskanym ciastem.
-
Włóż formę z ciastem do rozgrzanego 200 ° Celsjusza na około 30-40 minut. Piecz do suchego patyczka (patyczek po nakłuciu powinien nie powinien mieć na powierzchni surowego ciasta). Po wyciągnięciu, ciasto studzi się w temperaturze pokojowej, aby nie opadło. Długo pozostaje świeże i pyszne!
Zaproś znajomych, rodzinę czy przyjaciół i zaserwuj im ciasto jak od babci.
Życzymy smacznego!