Dział konsultacji
0

Bomba witaminowa

Słodkie, smaczne i zdrowe - owoce jagodowe, to prawdziwa bomba witaminowa. Wraz z nadejściem wiosny i lata w naszych ogrodach i na działkach coraz liczniej zaczynają pojawiać się owoce jagodowe. Najbardziej popularne są: borówki, maliny, porzeczki, poziomki, truskawki, agrest. Mniej znane, ale również warte uwagi są: jagody kamczackie, rokitnik czy żurawina. Owoce tych gatunków są naturalnym i bardzo bogatym źródłem witamin i mikroelementów, które wspomagają organizm w walce z wolnymi rodnikami, działają antynowotworowo, wpływają pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci, a także wspomagają układ odpornościowy.

 

 

Aby w jak najlepszy sposób wykorzystać potencjał roślin jagodowych i ich prozdrowotnych właściwości, to konieczne jest uprawianie ich w naturalny sposób. Gatunki i odmiany krzewów jagodowych należy dobrać do warunków panujących w naszym ogrodzie.

 

Stanowisko - praktycznie wszystkie rośliny jagodowe do prawidłowego rozwoju i obfitego owocowania potrzebują jasnego i słonecznego stanowiska, odpowiedni będzie również półcień. Całkiem zacienione miejsca nie są wskazane, ponieważ owocowanie może być mniejsze lub będzie całkowicie zahamowane. Promienie słoneczne mają również wpływ na wybarwienie i poziom słodyczy w owocach.

 

Gleba - większość krzewów owocowych preferuje i najlepiej rośnie uprawianych na mocno przepuszczalnym, żyznym i próchniczym podłożu, bogatym w składniki mineralne. Rośliny jagodowe nie przepadają za ciężkimi, gliniastymi glebami, które zatrzymują wodę. W przypadku gdy taka gleba znajduje się w naszym ogrodzie, konieczne jest odpowiednie jej przygotowanie i wymieszanie żyznej gleby z tą występującą w danym miejscu.

 

Nawożenie i ochrona roślin - Do walki z chwastami, szkodnikami i chorobami roślin warto jest stosować wyłącznie naturalne środki jak wyciągi z tytoniu, czosnku i cebuli. Wokół krzewów można posadzić rośliny o silnym zapachu, które odstraszają szkodniki np. aksamitki, mięta, bazylia. Do nawożenia roślin stosujemy wyłącznie naturalne nawozy w postaci obornika, kompostu lub biohumusu.


 


 

Poniżej znajdziesz najbardziej wartościowe i popularne krzewy owocowe o które opłaca się wzbogacić swój ogród i cieszyć się przez cały sezon życiodajnymi jagodami.

 

Agrest - gatunek krzewu należący do rodziny agrestowatych. W zależności od odmiany może osiągać ok. 50-150 centymetrów wysokości. Tworzą trzy lub pięcioklapowe liście, delikatnie pofalowane na swoich brzegach. Ich owoce, to prawdziwa skarbnica witamin, zawierają bardzo dużo witaminy C, która wpływa na odporność organizmu i jego walkę z czynnikami chorobotwórczymi. Jest również źródłem potasu, fosforu, żelaza i wapnia. Owoce można spożywać na surowo lub tworzyć z nich dżemy, konfitury, kompoty, a także suszyć i kandyzować.

 

Porzeczka - owoce porzeczki są jednymi z najzdrowszych dlatego warto jest je włączyć do codziennej diety, zarówno w formie surowej, jak i po przetworzeniu w formie soków, dżemów, konfitur oraz jako dodatek do ciast i deserów. Zawierają 4 razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Są również bogatym źródłem flawonoidów, które odpowiadają za blokowanie i walkę z wolnymi rodnikami, które powodują starzenie się organizmu oraz występowanie chorób nowotworowych. Owoce porzeczki są również źródłem witaminy A, B, PP, K, a także kwasu foliowego, biotyny oraz potasu, żelaza, wapnia i soli mineralnych.

 

Borówka - owoce borówki są najlepszym źródłem witaminy C, K1, B, głównie B2 oraz B6, witaminy K, a także miedzi i manganu oraz antocyjanów. Spożywanie owoców borówki zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, w pozytywny sposób wpływa na układ nerwowy, pokarmowy, wzrok, opóźnia procesy starzenia się skóry i narządów. Borówki najlepiej smakują w formie nieprzetworzonej, ale można je dodawać również do ciast, deserów, koktajli i dżemów.

 

Truskawka - jedne z najpopularniejszych i najbardziej smacznych owoców letnich. Owoce zawierają więcej witaminy C od owoców cytrusowych. Znajdziemy w nich również witaminę B, przede wszystkim witaminę B1 oraz B2, a także PP. Witaminy te zapewniają dobre funkcjonowanie układu pokarmowego, nerwowego, a także w pozytywny sposób wpływają na skórę. Składniki zawarte w truskawkach wzmacniają również organizm i chronią przed anemią. Ich zastosowanie jest szerokie. Bardzo dobrze smakują w formie nieprzetworzonej, a także jako dodatek do ciast, deserów, tart, jako dżemy, konfitury, soki i kompoty.

 

Malina - owoce malin różowe, żółte, czerwony czy czarne, to bardzo dobre źródło błonnika, a także kwasów organicznych, witamin oraz składników mineralnych, a przy tym są niskokaloryczne i mogą być spożywane przez osoby będące na diecie. Zawierają witaminy takie jak: A, B, C, E, a także takie substancje mineralne jak: wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor i cynk. Napary i wyciągi z owoców lub liści malin zwalczają przeziębienia, działają napotnie, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.


Dereń - owoce derenia jadalnego są znane i doceniane od bardzo dawna. Ich niewielkie, czerwone owoce to wspaniała skarbnica witaminy A, P oraz C oraz antocyjanów, które działają antynowotworowo. Zawierają wiele żelaza, dzięki któremu uchronimy się przed anemią. W pozytywny sposób wpływają również na układ pokarmowy, wyciągi z derenia stosowane są w przypadku wystąpienia dolegliwości żołądkowych. Działają również moczopędnie pozytywnie oddziaływując na nerki i układ moczowy.

Opublikowane przez: 26 mar 2019
Wyświetlenia: 4553
(Głosów: 0, Ocena: 0)
Zostaw opinię
Opinia
Dodaj jeden lub więcej plików
    mc visa blik klarna paypal dpd inpost pocztex