Jak tulipan przekwitnie, to nie można zapominać o usunięciu słupka kwiatowego znajdującego się na łodydze. Odłamuje się go w delikatny sposób, aby pozostawić nienaruszoną łodygę. Dzięki temu zapobiegniemy zawiązywaniu nasion co może w negatywny sposób odbić się na siłach witalnych cebulki.
Zarówno łodyga, jak i liście po kwitnieniu odżywiają cebulę. Składniki odżywcze zawarte w organach nadziemnych stopniowo powracają do cebuli. Gdy całkiem zaschną mamy dwie możliwości, wykopać cebulki lub pozostawić je w glebie.
Ułatwieniem są niewielkie koszyczki, które umieszczamy w gruncie wraz cebulkami. Po wykopaniu oczyszcza się wybierając wyłącznie twarde, zdrowe i pokryte suchą łuską okazy. Przy okazji można oddzielić cebulki przybyszowe, które wyrastają wokół rośliny macierzystej.
Więcej na temat sadzenia i uprawy roślin cebulowych znajdziesz: tu