Czernienie pomidorów ma zawsze związek z czynnikiem chorobotwórczym lub fizjologicznym. Choroby takie jak: Sucha i brunatna zgnilizna wierzchołkowa, Zaraza ziemniaka, Sucha plamistość liści, Szara pleśń, Rak bakteryjny są odpowiedzialne za występowanie na owocach plam o różnym zabarwieniu.
Najczęściej pojawiają się na skórce, zarówno na szczycie, jak i w innych częściach owocu. Plamy mogą być mokre, miękkie lub suche. Po pewnym czasie zgnilizna zaczyna obejmować coraz większą część owocu, pomidory czarnieją i opadają. Aby uniknąć choroby najważniejsze są czynności profilaktyczne tj. podlewanie bezpośrednio w okolice korzeni, unikając polewania po liściach, kwiatach i owocach. Warto jest również posadzić wokół pomidorów rośliny o silnym zapachu, które odstraszają szkodniki mogące być nosicielami chorób.
Więcej informacji na temat wysiewu pomidorów znajdziesz w tym artykule.