Uczulenie na pomidory może objawiać się w różny sposób. Najczęściej pojawiają się zmiany skórne w postaci pokrzywki, wyprysków i rumienia, rzadziej występuje obrzęk i swędzenie w jamie ustnej, objawy żołądkowo-jelitowe np. nudności, wymioty, biegunki lub objawy ze strony górnych i dolnych dróg oddechowych np. katar, obrzęk krtani, świąd. Objawów nie można lekceważyć, szczególnie tych ze strony układu pokarmowego.
Substancjami zawartymi w pomidorach o najbardziej alergizującym działaniu są białka, które najczęściej uczulają pojedynczo, rzadziej łącznie. Są to białka profilina, który zlokalizowany jest przede wszystkim w miąższu pomidora oraz chitynaza, która również znajduje się w miąższu. Po obróbce termicznej pomidora, białko chityna ulega neutralizacji i nie jest już czynnikiem alergizującym
Więcej informacji na temat wysiewu pomidorów znajdziesz w tym artykule.