Za główne przyczyny żółknięcia liści pomidorów możemy wymienić czynniki chorobotwórcze, i fizjologiczne związane z niewłaściwą pielęgnacją. Czasem może być to również naturalny objaw starzenia się roślin w okresie jesiennym. Jeżeli żółknięcie dotyczy wyłącznie dolnych liści i nie jest to masowe, to nie powinniśmy mieć większych powodów do obaw. Jeżeli jednak takie objawy zauważymy na młodszych, górnych liściach może to wskazywać na chorobę grzybową, bakteryjną lub atak szkodników.
Do najpopularniejszych chorób powodujących żółknięcie liści należą Zaraza ziemniaka, Brunatna plamistość liście pomidora, Sucha zgnilizna wierzchołkowa, Rak bakteryjny pomidora, szkodniki to natomiast Miniarka psiankowata, Przędziorek szklarniowy czy Mszyce. Uszkodzenie korzeni również może objawiać się w podobny sposób, a także braki składników pokarmowych w glebie lub ich nadmiar.
Więcej informacji na temat wysiewu pomidorów znajdziesz w tym artykule.