Żółknięcie liści winogron może być spowodowane niedoborami składników odżywczych w glebie, min. azotu co objawia się jasną żółto-zieloną barwą blaszki liściowej i większymi nerwami na liściach w kolorze czerwonym. Również przy niedoborach magnezu i cynku, co występuje dosyć często liście przybierają żółtawe odcienie. Przy niewystarczającej ilości żelaza pojawiają się podobne objawy. Efektem tych braków jest chloroza: liście z początku jasnozielone, z czasem stają się coraz bardziej żółte, boki liści zwijają się i schną.
Czynnikami niefizjologicznymi żółknięcia liści jest porażenie przez chorobę grzybową, wirusową, bakteryjną lub szkodniki. Winogrona atakowane są bardzo często przez Mączniaka rzekomego i prawdziwego, a także szarą pleśń. Szkodniki jakie najczęściej atakują szkodniki to Mszyce i Przędziorek. Korzenie i pędy mogą być również podgryzane przez gryzonie co wywołuje podobne objawy.
Więcej informacji na temat pielęgnacji winorośli znajdziesz w tym artykule.