Dżem wiśniowy zawsze jest pyszny, jednak najczęściej ma zbyt płynną konsystencję. Z drugiej strony powidła śliwkowe są bardzo gęste i ciężkie do rozsmarowania na pieczywie. Dzieje się tak, ponieważ śliwki zawierają o wiele więcej pektyn niż wiśnie i odpowiada ona za zbitą konsystencje naszych przetworów. Do konfitury wiśniowej można oczywiście dodać gotowe pektyny lub po prostu połączyć te dwa owoce w jednym produkcie i uzyskać niesamowity dżem o idealnej, aksamitnej konsystencji. Wiśnie nadadzą mu odpowiedniej lekkiej kwasowości, a śliwki odpowiednią gęstość i słodycz przetworu.
Przepis na wykonanie dżemu śliwkowo-wiśniowego:
Składniki:
- 1 kg śliwek typu węgierka
- 0,5 kg wiśni
- 1,5 kg cukru lub ksylitolu
Sposób przygotowania:
Śliwki i wiśnie należy umyć i wypestkować. Śliwki pokroić na pół lub jeśli owoce są bardzo duże, na ćwiartki.
Umieść przygotowane owoce w dużej misce lub rondlu i zasyp połową cukru. Owoce muszą pozostać w misce przez kilka godzin, aby wydzielił się z nich sok. Najlepiej jest przygotować owoce wieczorem i pozostawić je z cukrem na całą noc.
Po pojawieniu się soku i całkowitego rozpuszczeniu w nim cukru, ustaw rondelek z owocami na średnim ogniu i dodaj pozostałą połowę cukru. Zawartość doprowadź do wrzenia, a następnie mieszając gotuj przez 5 do 7 minut i zdejmij owoce z ognia. Podczas gotowania pojawi się piana, którą należy regularnie usuwać. Następnie odczekaj do całkowitego wystygnięcia owoców i ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5-7 minut. Kolejno powtórz czynność raz jeszcze.
Gotowy dżem wlewa się do suchych, wysterylizowanych szklanych słoików. Dżem powinien być jeszcze bardzo gorący i po zamknięciu pokrywek obracamy słoiki do góry dnem, stawiamy na ściereczce i czekamy do zupełnego ostygnięcia. Pokrywki powinny ‘’zassać’’ powietrze co świadczy o ich szczelności.
Dżem śliwkowo-wiśniowy jest słodki z lekko wyczuwalną, przyjmną kwaskowością przełamującą słodki smak. Nie jest również zbyt gęsty, ale również nie lejący. Konsystencja dżemu jest idealna, aby dodać go do naleśników, ciast, babeczek, tostów czy rozsmarować na pieczywie.
Stwórz taką konfiturę razem z nami, a zachwyci Cię swoim smakiem również zimą i przywróci letnie wspomnienia.