Pasta pomidorowa to wszechstronny produkt, który pomoże w przygotowaniu wielu najróżniejszych potraw. Może byc dodatkiem do zupy, makaronów, zapiekanek, pizzy czy leczo. Kupne pasty i przeciery, w przeciwieństwie do domowych są pełne szkodliwych konserwantów. Warto poświęcić kilka godzin, aby zapewnić sobie pachnącą, gęstą i zdrową pastę pomidorową na całą zimę.
Pasta pomidorowa pikantna:
Składniki:
pomidory - 3 kg;
cebula - 500 g;
woda - 1 szklanka;
musztarda - 2 łyżki;
ocet (6%) - 200 ml;
mielona ostra papryka - 2. łyżeczka;
liść laurowy - 2 szt.;
czarny pieprz - 6 ziarenek.
Sposób przygotowania:
Pomidory obierz ze skórki, podziel na połówki i umieść w rondelku. Dodaj do nich drobno posiekaną cebulę oraz wodę. Pomidory gotuj przez 15 minut, a następnie przetrzyj je przez sito, aż do uzyskania pomidorowego puree. Zagotuj i ostudź pastę przed dodaniem octu. Dodaj ocet i ponownie zagotuj wszystko. Proces powtarzamy 2-3 razy, po czym dodajemy resztę składników. Gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut, włóż gotową pastę do słoików i zakręć obracając do góry dnem na ściereczce i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Pasta słodka:
Składniki:
pomidory - 1,5 kg;
jabłka - 300 g;
cebula - 1 szt.;
sól - 1 łyżka stołowa;
mielony pieprz - 1 łyżeczka;
ocet jabłkowy - 50 ml.
Sposób przygotowania:
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Pozbądź się szypułek i gniazd nasiennych. Obrane i pokrojone jabłka przełóż do rondelka, dodaj pomidory oraz cebulę. Duś na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie ostudź i przetrzyj przez sito na puree. Nie korzystaj z blendera, ponieważ pasta będzie zbyt wodnista. Przetarte pomidory z jabłkiem gotuj przez kolejne 40 minut, następnie dodaj sól, cukier, ocet jabłkowy i inne przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut i wlej do czystych, wyparzonych słoików. Postaw słoiki do góry dnem na czystej ściereczce i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Najniższa cena z 30 dni:* 51.09 zł