Rokitnik, to wieloletni, wysoki krzew należący do rodziny oliwnikowatych. Rośnie powoli, a w pełni swojego rozwoju osiąga do 5-6 metrów wysokości. W naturze możemy go spotkać na terenie Europy oraz Azji. W dzikiej formie rośnie również w Polsce, przede wszystkich w północnej i wschodniej części kraju. Uprawiany jest jako roślina ozdobna i użytkowa. Największą wartość dekoracyjną stanowią przede wszystkim srebrzyste liście i intensywnie pomarańczowe owoce, które widoczne są już z daleka. Wspaniała roślina do formowanych żywopłotów. Surowcem leczniczym rokitnika są owoce, które zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów. Przede wszystkim witaminy: A, C, E, K, a także kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, karotenoidy, fitosterole. Wyciągi z owoców są również szeroko wykorzystywane w kosmetyce, do tworzenia kremów, maseczek, żelów nawilżających i balsamów.
Uprawa i pielęgnacja Rokitnika:
Sadzenie i zastosowanie: Najlepszym terminem na sadzenie krzewów rokitnika do gruntu jest koniec września i początek października. Możliwe jest również sadzenie roślin wiosna, kilka dni po rozmarznięciu gruntu. Osobniki męskie i żeńskie sadzi się w rozstawie około 2 metrów od siebie. Rokitnik może służyć jako roślina ozdobna na dużych rabatach, trawnikach, jako formowany żywopłot. Wykorzystuje się je również do obsadzania skarp. Minimalny wiek sadzonki jaką powinniśmy wybrać do uprawy w gruncie, to sadzonki 2-letnie. W przypadku młodszych roślin istnieje ryzyko nieprzyjęcia się.
Stanowisko i podłoże
Rokitniki bardzo dobrze czują się uprawiane praktycznie na każdej glebie, nawet słabszej i ubogiej w składniki odżywcze. Jednak najkorzystniej, gdy będzie ona lekka i piaszczysta, lub z częściowym udziałem gliny. Najbardziej optymalnym poziomem pH jest pH w granicach 6,5-7. Nie przepadają natomiast za podłożami ciężkimi, stale wilgotnymi: gliniastymi i torfowymi. Po posadzeniu konieczne jest regularne podlewanie młodych sadzonek do czasu, aż nie ukorzenią się. Starsze krzewy są w pełni odporne i bardzo dobrze znoszą suszę. Najlepszych rezultatów i największego owocowania doczekamy się uprawiając rośliny w miejscu jasnym, ciepłym i słonecznym. Rośliny są bardzo odporne na nawet wyjątkowo niskie temperatury do -37 stopni C.
Cięcie:
Rokitniki najlepiej jest przycinać wczesną wiosną, w lutym i marcu, gdy rośliny nie weszły jeszcze w okres wegetacji. Od razu po posadzeniu przycinamy pędy, dzięki czemu roślina rozkrzewia się na boki i ładnie zagęszcza. Przycina się je przez kilka pierwszych lat, później nie jest to konieczne. W kolejnych latach wykonuje się cięcie prześwietlające usuwając zbytnio zagęszczone pędy lub cięcie sanitarne, usuwając pędy chore, uszkodzone lub połamane. Nie należy skracać głównych pędów, może to prowadzić do obumierania krzewu. Rokitniki chętnie wypuszczają odrosty korzeniowe, które należy regularnie usuwać, aby ograniczyć rozrost krzewów.