To ciasto od dawna jest bardzo popularne w różnych krajach świata. Przy połączeniu pysznego kruchego ciasta, soczystych, dojrzałych truskawek i delikatnego twarogu nikt nie zostanie obojętny.
Do przygotowania musisz wziąć formę o średnicy 24-26 cm.
Ciasto z truskawkami i twarogiem
Składniki:
-
200 g mąki pszennej
-
100 g miękkiego masła
-
0,5 szklanki cukru
-
¼ łyżeczki soli
-
1 pełna łyżka stołowa zimnej wody
Przygotowanie ciasta:
Pokrój (miękkie) masło, ale nie roztapiać go. Następnie wymieszaj masło z granulowanym cukrem, dodaj mąkę i sól, a następnie wymieszaj, aż będzie kruche. Dodaj zimną wodę (w razie potrzeby możesz dodać więcej niż łyżkę wody), uformuj ciasto w jednolitą bryłę.
Przenieś gotowe ciasto do formy, ostrożnie rozprowadzając je po dnie i bokach. Nie zapomnij mocno docisnąć ciasta. Po równomiernym rozprowadzeniu ciasta włóż je do zamrażarki na 10-15 minut.
Po schłodzeniu wyjmij ciasto i nakłuj je widelcem w kilku miejscach. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180˚C na pół godziny. W tym czasie ciasto nabierze pięknego złotego koloru. Jeśli ciasto zacznie rosnąć podczas pieczenia, musisz docisnąć je łyżką do formy. Po upieczeniu wyjmij gotowe, przyrumienione ciasto i ostudź je bez wyjmowania z formy.
Nadzienie:
-
250 g twarogu (twarożek 0-5% tłuszczu)
-
¼ szklanki cukru granulowanego
-
800 g truskawek (można zostawić całe truskawki, jeśli są małe)
-
1 pełna łyżka stołowa suchej galaretki truskawkowej
-
¼ szklanki wody
Teraz nadszedł czas na przygotowanie nadzienia z twarogu.
Najpierw wymieszaj twaróg z granulowanym cukrem na jednolitą masę, tak aby w twarogu nie było grudek i rozprowadź go na cieście. Umyj truskawki i pokrój na połówki — możesz zostawić całe truskawki, jeśli są małe. Ułóż owoce na twarogu w kółko, zaczynając od zewnętrznego obwodu.
Weź osobny pojemnik i rozcieńcz w nim w niewielkiej ilości wody suchą galaretkę truskawkową. Postaw na małym ogniu i doprowadź prawie do wrzenia. Następnie ostudź, galaretka powinna zgęstnieć. Rozprowadź galaretkę truskawkową na każdej jagodzie, używając silikonowego pędzelka kuchennego.
Umieść ciasto w lodówce na 1-6 godzin. Przed podaniem wyjmij ciasto z formy.
Smacznego!