Dział konsultacji
0

Przepis na wiosenną sałatkę ze szparagami

Ten przepis na wiosenną sałatkę ze szparagami to wspaniały pomysł na lekki posiłek lub dodatek do innego dania. Wypełniona świeżymi warzywami, ziołami i przyprawiona winegretem jest pyszna i zdrowa. Gdy na wiosnę robi się cieplej, nie pragniemy niczego bardziej niż smaczne dania wykonane ze świeżych, lokalnych produktów. Ta wiosenna sałatka składa się prawie w całości z warzyw, ale nie trzeba się szczególnie wysilić, aby z odpowiednimi dodatkami zamienić ją w wykwintne danie. Wystarczy posypać warzywa odrobiną sera, dodać garść prażonych orzechów i ziaren, ciecierzycę lub inne źródło białka, a na dodatek polać sałatkę winegretem lub pikantnym dressingiem. Wystarczy kilka minut, aby ją przygotować i cieszyć się jej doskonałym smakiem.


 

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów;
  • ½ szklanki świeżego lub mrożonego groszku;
  • Mieszanka sałat;
  • 2 rzodkiewki pokrojone w plasterki;
  • kilka pomidorków koktajlowych;
  • ½ opakowania sera feta pokrojonego w kostkę;
  • ½ awokado pokrojonego w paseczki;
  • garść prażonych pistacji lub innych orzechów/ziaren;
  • ½ szklanki upieczonej ciecierzycy.


Do przyprawienia:

  • drobno posiekana lub porwana świeża bazylia/mięta, szczypiorek;
  • sól;
  • świeżo mielony pieprz.


Dressing:

  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • 1 łyżka białego octu winnego;
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia;
  • 1 niewielki ząbek czosnku;
  • sól, pieprz;
  • odrobina przyprawy zioła prowansalskie.




Oto, czego potrzebujesz, aby przygotować wiosenną sałatkę z naszego przepisu:

  1. Szparagi - blanszuje się je, aż staną się kruche, ale nadal jasnozielone.
  2. Groszek - ich słodki smak jest przepyszny i wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami. Możesz użyć mrożonego groszku, a także świeżego blanszowanego.
  3. Rzodkiewki i pomidorki - chrupiący i kolorowy akcent w sałatce.
  4. Ser feta - dodaje pysznego, słonego posmaku.
  5. Prażone pistacje, orzechy, ziarna, pieczona ciecierzyca - stanowi cenne źródło białka, nadaje orzechowego smaku i chrupkości w sałatce.
  6. Awokado - kremowy, rozpływający się w ustach kontrast do chrupiących warzyw.
  7. Świeże zioła - wybierz jedno lub użyj kilku. Do tej wiosennej sałatki najlepiej pasują: bazylia, mięta i szczypiorek.
  8. Mieszanka sałat - każda świeża, wiosenna sałata jest dobra. Możesz użyć również rukoli, roszponki i szpinaku.
  9. Dressing - najpierw wykonuje się mieszankę soku z cytryny, białego octu winnego z oliwą, a następnie przyprawia go wyciśniętym ząbkiem czosnku i przyprawami.


Instrukcja wykonania:

Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku i ustaw w jego pobliżu miskę z zimną wodą. Umyj szparagi i odłam twarde końcówki. Blanszuj szparagi we wrzątku przez około minutę, a następnie przenieś do lodowatej wody i odcedź. Pozostaw szparagi do wyschnięcia. Pokrój je na mniejsze części i wrzuć do miski razem z groszkiem cukrowym. Przygotuj dressing: zmiksuj zioła, czosnek, sok z cytryny, ocet, oliwę z oliwek i przyprawy. Dodaj połowę dressingu do miski ze szparagami i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ułóż na talerzu mieszankę sałat, dodaj szparagi z groszkiem, rzodkiewki, pomidorki, fetę, awokado, pieczone pistacje, orzechy, pestki i ciecierzycę. Posyp wszystko świeżymi ziołami i polej pozostałym dressingiem. Podawaj z podpieczoną bagietką. Życzymy smacznego!
 

Opublikowane przez: 29 kwi 2021
Wyświetlenia: 1689
(Głosów: 0, Ocena: 0)
Zostaw opinię
Opinia
Dodaj jeden lub więcej plików
    mc visa blik klarna paypal dpd inpost pocztex