Ten przepis na wiosenną sałatkę ze szparagami to wspaniały pomysł na lekki posiłek lub dodatek do innego dania. Wypełniona świeżymi warzywami, ziołami i przyprawiona winegretem jest pyszna i zdrowa. Gdy na wiosnę robi się cieplej, nie pragniemy niczego bardziej niż smaczne dania wykonane ze świeżych, lokalnych produktów. Ta wiosenna sałatka składa się prawie w całości z warzyw, ale nie trzeba się szczególnie wysilić, aby z odpowiednimi dodatkami zamienić ją w wykwintne danie. Wystarczy posypać warzywa odrobiną sera, dodać garść prażonych orzechów i ziaren, ciecierzycę lub inne źródło białka, a na dodatek polać sałatkę winegretem lub pikantnym dressingiem. Wystarczy kilka minut, aby ją przygotować i cieszyć się jej doskonałym smakiem.
Składniki:
- 1 pęczek szparagów;
- ½ szklanki świeżego lub mrożonego groszku;
- Mieszanka sałat;
- 2 rzodkiewki pokrojone w plasterki;
- kilka pomidorków koktajlowych;
- ½ opakowania sera feta pokrojonego w kostkę;
- ½ awokado pokrojonego w paseczki;
- garść prażonych pistacji lub innych orzechów/ziaren;
- ½ szklanki upieczonej ciecierzycy.
Do przyprawienia:
- drobno posiekana lub porwana świeża bazylia/mięta, szczypiorek;
- sól;
- świeżo mielony pieprz.
Dressing:
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 1 łyżka białego octu winnego;
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia;
- 1 niewielki ząbek czosnku;
- sól, pieprz;
- odrobina przyprawy zioła prowansalskie.
Oto, czego potrzebujesz, aby przygotować wiosenną sałatkę z naszego przepisu:
- Szparagi - blanszuje się je, aż staną się kruche, ale nadal jasnozielone.
- Groszek - ich słodki smak jest przepyszny i wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami. Możesz użyć mrożonego groszku, a także świeżego blanszowanego.
- Rzodkiewki i pomidorki - chrupiący i kolorowy akcent w sałatce.
- Ser feta - dodaje pysznego, słonego posmaku.
- Prażone pistacje, orzechy, ziarna, pieczona ciecierzyca - stanowi cenne źródło białka, nadaje orzechowego smaku i chrupkości w sałatce.
- Awokado - kremowy, rozpływający się w ustach kontrast do chrupiących warzyw.
- Świeże zioła - wybierz jedno lub użyj kilku. Do tej wiosennej sałatki najlepiej pasują: bazylia, mięta i szczypiorek.
- Mieszanka sałat - każda świeża, wiosenna sałata jest dobra. Możesz użyć również rukoli, roszponki i szpinaku.
- Dressing - najpierw wykonuje się mieszankę soku z cytryny, białego octu winnego z oliwą, a następnie przyprawia go wyciśniętym ząbkiem czosnku i przyprawami.
Instrukcja wykonania:
Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku i ustaw w jego pobliżu miskę z zimną wodą. Umyj szparagi i odłam twarde końcówki. Blanszuj szparagi we wrzątku przez około minutę, a następnie przenieś do lodowatej wody i odcedź. Pozostaw szparagi do wyschnięcia. Pokrój je na mniejsze części i wrzuć do miski razem z groszkiem cukrowym. Przygotuj dressing: zmiksuj zioła, czosnek, sok z cytryny, ocet, oliwę z oliwek i przyprawy. Dodaj połowę dressingu do miski ze szparagami i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ułóż na talerzu mieszankę sałat, dodaj szparagi z groszkiem, rzodkiewki, pomidorki, fetę, awokado, pieczone pistacje, orzechy, pestki i ciecierzycę. Posyp wszystko świeżymi ziołami i polej pozostałym dressingiem. Podawaj z podpieczoną bagietką. Życzymy smacznego!