Niezwykły przepis na sałatkę z truskawkami, szpinakiem i orzechami włoskimi.
Awokado i orzechy włoskie są bardzo obfite, więc na pewno nie pozostaniesz głodny. Sałatka doskonale komponuje się na stole z kurczakiem, pieczonym łososiem, kanapkami. Może być podawana zarówno jako dodatek, jak i danie główne.
Niezbędne składniki:
-
szpinak (świeży) - 100 g;
-
cebula (czerwona) - 1 szt;
-
truskawki - 200 g;
-
ocet jabłkowy - 2 łyżki stołowe;
-
¼ awokado;
-
posiekane orzechy włoskie - 2 łyżki stołowe.
Jak przygotować:
Truskawki należy pokroić w plasterki. Pokroić ćwiartkę awokado w plasterki, a cebulę w półpierścienie.
Wymieszać truskawki, szpinak i ocet w głębokiej misce. Polać sałatkę sokiem z cytryny. Na wierzchu ułożyć plastry awokado i orzechy.
Smacznego!