Nadchodzi tak długo wyczekiwane lato. Większość najcięższych prac ogrodowych na szczęście już za nami. Jednak nie możemy osiąść na laurach i powinniśmy nadal dbać o rośliny w naszym ogrodzie, sadzie, warzywniku lub na tarasie, aby móc cieszyć się pięknymi kwiatami, smacznymi owocami i warzywami. Ogród w czerwcu tonie w kwiatach. Rozkwitają wspaniale pachnące: piwonie, róże, jaśminowce, lawendy. Kwitną również bajeczne kaliny, krzewuszki i różaneczniki. Możemy zbierać pierwsze plony warzyw i aromatycznych ziół. W sadzie drzewa i krzewy zawiązują owoce, zaczynają owocować truskawki, na które czekaliśmy cały rok. Poznaj z nami najważniejsze czynności do wykonania w czerwcu.
Jakie prace musimy wykonać w czerwcu?
Prace w ogrodzie ozdobnym:
- regularne podlewanie drzew, krzewów i bylin rosnących w gruncie i doniczkach;
- uszczykiwanie i przycinanie przekwitających kwiatostanów m.in. różaneczników, lilaków, azalii, kaliny;
- wycinanie ‘’dzikich’’ pędów odbijających od podkładki (róże, szczepione krzewy i drzewka);
- opryski przeciw szkodnikom: mszycom, przędziorkom, mączlikom, a także zwalczające choroby grzybowe i bakteryjne;
- wysiew kwitnących roślin dwuletnich np. niezapominajek, bratków, stokrotek, goździków brodatych;
- pobieranie sadzonek niezdrewniałych z drzew i krzewów;
- ogławianie przekwitających roślin cebulowych;
- podwiązywanie pnączy: clematisów, rdestu, wilców, groszku pachnącego;
- wykopywanie cebul tulipanów, narcyzów i innych kwiatów cebulowych, które już straciły liście.
Prace ogrodnicze w sadzie:
- odchwaszczanie gleby wokół drzew i krzewów, szczególnie uciążliwych chwastów wieloletnich, które korzenią się głęboko;
- ściółkowanie, które chroni przed wysychaniem gleby i nadmiernym rozrostem chwastów;
- przerywanie pędów malin, usuwające te najsłabsze, uszkodzone i porażone przez choroby;
- formowanie koron kolumnowych i miniaturowych drzew owocowych;
- opryski przeciw chorobom grzybowym, bakteryjnym oraz szkodnikom;
- przerzedzanie zawiązków owoców na gruszach, jabłoniach i winoroślach;
- podlewanie i nawożenie organiczne.
Prace ogrodnicze w warzywniku:
- regularne wietrzenie szklarni i tuneli foliowych;
- usuwanie chwastów jednorocznych i wieloletnich;
- podlewanie warzyw w zależności od potrzeb;
- wysiew: ogórków, kukurydzy, cukinii, patisonów, marchwi, kalarepy, buraczków, pietruszki, kopru, trybuli, rzeżuchy.
- w celu zachowania ciągłości zbiorów cały czas można dosiewać: fasolkę szparagową, rzodkiewkę, sałatę.
- palikowanie pomidorów i wycinanie bocznych pędów tzw. wilków;
- przerywka warzyw wysiewanych w maju np. cykorii, ogórków, marchwi.