Pierwszą przyczyną dlaczego borówka amerykańska jest kwaśna należy szukać w odmianie krzewu. Istnieją odmiany charakteryzujące się bardzo słodkim, średnio słodkim lub wręcz cierpkim smakiem. Jeżeli przyczyna nie leży w odmianie to z innych powodów możemy wymienić młody wiek sadzonki.
Gdy krzew borówki jest zbyt młody, a zawiąże bardzo dużo owoców to mogą być one cierpkie, gdyż roślina nie jest w stanie ich odpowiednio odżywić. Dlatego zalecane jest usunięcie w pierwszych latach zawiązków owoców, aby krzewy wzmocniły się i poprawnie owocowały już w kolejnych latach.
Inną przyczyną kwaśnych owoców u borówki amerykańskiej jest zbyt szybkie zerwanie owoców, które jeszcze nie zdołały dojrzeć. Należy pamiętać o tym, że owoce na krzewach nie dojrzewają równomiernie i gotowe do zbioru są wyłącznie te o fioletowej skórce.