Pękanie pomidorów może być powiązane z odmianą. Odmiany o dużych, mięsistych owocach i cienkiej skórce narażone są w większym stopniu na uszkodzenia owoców. Aby tego uniknąć, konieczne jest zerwanie owoców z krzaczków jeszcze przed pełnym ich dojrzewaniem.
Jednak głównym powodem dlaczego pomidory pękają są wahania poziomu wilgotności gleby oraz powietrza. Krzewy pomidorów powinny mieć zapewniony regularny dostęp do wody. Gdy po okresie suszy podlewa się rośliny bardzo obficie, to pęczniejące od wody owoce napierają na skórkę, która nie ma możliwości w krótkim czasie się rozciągnąć. Optymalna wilgotność dla roślin uprawianych w tunelach wynosi ok. 65%, przy silnych różnicach tego poziomu może dojść do podobnych uszkodzeń owoców i co za tym idzie strat.
Więcej informacji na temat wysiewu pomidorów znajdziesz w tym artykule.