Borówka amerykańska czyli Borówka wysoka, to krzew który przywędrował do nas z Ameryki północnej. Należy do rodziny wrzosowatych. Osiąga spore rozmiary. W pełni dojrzałości może dorastać nawet do 2 metrów wysokości. Owocuje kulistymi owocami o fioletowo-niebieskiej skórce. Pokryte są szarym woskowym nalotem. Wyróżniamy ponad 400 gatunków borówki, zarówno niskich krzewinek, wysokich krzewów, jak i form drzewiastych spotykanych w cieplejszych rejonach świata. Odmiany hodowlane różnią się siłą wzrostu, smakiem i wielkością owoców, a także terminem dojrzewania i plennością. Owoce zawierają wiele cennych witamin i składników odżywczych, m.in. wit. A, B1, B2, B3, kwas foliowy, flawonoidy i polifenole. Wykorzystuje się je jako dodatek do ciast, deserów, koktajli, sałatek i słodkich obiadów.
Jak poprawnie uprawiać borówkę amerykańską?
Borówki amerykańskie najlepiej rosną i plonują uprawiane na nasłonecznionym lub jedynie lekko ocienionym stanowisku. Najkorzystniej, gdy będzie to miejsce osłonięte od silnych przeciągów. Roślina tworzy płytki system korzeniowy dlatego jest wrażliwa na przesuszenie. Konieczne jest regularne podlewanie miękką wodą, najlepiej zebraną deszczówką. Borówka wymaga stale, umiarkowanie wilgotnej gleby o kwaśnym odczynie pH w granicach 3,8-4,8 odczynu pH. Podłoże powinno być lekkie, przewiewne i przepuszczalne. Poszczególne rośliny powinny rosnąć w odległości co 1,5 m, w rzędach co 2-2,5 m. Po posadzeniu sadzonki ściółkuje się korą i trocinami drzew iglastych. Krzewy sadzone jesienią przycina się wiosną w kolejnym roku, natomiast te sadzone wiosną należy przyciąć już w pierwszym roku. Dzięki temu uzyskamy silny szkielet krzewu o harmonijnym wzroście. Nie wykazują szczególnych wymagań jeżeli chodzi o nawożenie. Większość składników odżywczych czerpią z podłoża w którym rosną, dlatego już podczas sadzenia powinno zapewnić się im żyzną i próchniczą glebę. Polecamy do uprawy obficie owocującą Borówkę XXL i niezwykle smaczną Borówkę Duke
Jagoda kamczacka czyli Suchodrzew jadalny lub Suchodrzew siny, to długowieczne krzewy lub pnącza z rodziny przewiertniowatych. Wyróżniają się dosyć niskim, kompaktowym pokrojem dorastając najczęściej do 1-1,5 metra wysokości i podobnej szerokości. Owocem jest wydłużona jagoda o fioletowo-niebieskiej skórce. Owocuje dosyć wcześnie, już w maju możemy zbierać zdrowe i smaczne owoce. Osiągają one 2-3 centymetry długości i 1 centymetr szerokości. Posiadają ciekawy słodko-kwaśny smak. Sprawdzają się doskonale do ciast, deserów, przetworów oraz do spożycia bezpośrednio z krzewu. Posiadają szereg prozdrowotnych właściwości, zwalczają wolne rodniki, zawierają witaminę A,E i C, a także jod i żelazo. Owoce wydają na pędach jednorocznych, dlatego niestraszne są im niskie temperatury. Krzewy jagody kamczackiej mogą pozostawać w jednym miejscu nawet przez 35 lat.
Jak poprawnie uprawiać jagodę kamczacką?
Jagoda kamczacka wymaga silnie nasłonecznionych miejsc, wtedy też uzyskamy jak najlepsze rezultaty jeśli chodzi o plonowanie. Bardzo dobrze znosi zanieczyszczenie powietrza, dlatego z powodzeniem może być uprawiana w ogródkach miejskich. Może rosnąć na praktycznie każdej glebie, jednak najkorzystniej gdy będzie ona lekko kwaśna o pH w przedziale 5,5 a 6,5. Bardzo ważnym zabiegiem jest regularne oczyszczanie gleby z chwastów, zwłaszcza tych wieloletnich, tworzących duży system korzeniowy, który będzie konkurował z roślinami. Jagody kamczackie są wysoko mrozoodporne, znoszą spadki temperatur nawet do -45 stopni C. Z tego powodu sprawdzą się w każdym regionie kraju. Krzewy uprawia się w rozstawie co 1,5 metra, w rzędach co 4 metry. Dla lepszego owocowania warto jest posadzić przynajmniej dwa okazy w danym ogrodzie, które bedą wzajemnie się zapylały. Ściółkowanie wpływa w pozytywny sposób na rośliny, możemy to zrobić za pomocą torfu, odkwaszonej kory lub zrębkami drewnianymi. Ściółkowanie ogranicza rozwój chwastów pomiędzy roślinami, a także chroni system korzeniowy przed nadmiernym przesychaniem. Krzewy jagody nie muszą być regularnie przycinane. Pierwsze cięcie powinno się wykonać dopiero po 5 latach od posadzenia sadzonki do gruntu. Polecamy odmianę wdzięczną w uprawie Blue Velvet lub smaczną i silnie owocującą odmianę Double