Uprawa ziół zwykle nie nastręcza wielu problemów, a za to przynosi mnóstwo satysfakcji. Wiele gatunków wystarczy zasiać raz, by później przy niewielkim wysiłku móc korzystać z ich dobrodziejstw przez cały sezon i dłużej. Jednocześnie zioła pochodzące z własnoręcznie prowadzonej uprawy są bardziej aromatyczne i ekologiczne od tych, które można kupić w sklepie. Dlatego warto zadbać o podręczny ogródek ziołowy!
Kiedy siać pietruszkę, bazylię czy oregano, by przez cały sezon nie zabrakło w kuchni świeżych ziół? Odpowiedzi na to pytanie znajdziesz w naszym małym poradniku. Zawiera on szczegółowe informacje o tym, jak i kiedy siać poszczególne zioła.
Kiedy siać zioła jednoroczne?
Jednoroczne gatunki można wysiewać każdego roku od nowa. Wygodnym rozwiązaniem jest stworzenie ogródka ziołowego w pobliżu kuchni. Wówczas nie trzeba będzie wiele wysiłku, by w każdym daniu znalazły się aromatyczne przyprawy.
Chryzantema jadalna jest ciekawym dodatkiem do wielu tradycyjnych dań. Jej smak jest podobny do pietruszki. Potrawy, do których zostaje dodana, zyskują delikatny aromat. Młode liście i pąki są używane do sałatek, ale też do gorących potraw, w tym także zup i dań mięsnych. Roślina jest łatwa w uprawie i odporna na zimno. Może być wysiewana bezpośrednio w gruncie. Nadaje się do spożycia, gdy tylko pojawią się pierwsze liście i kwiaty.
Ogórecznik lekarski w rzeczywistości ma niewiele wspólnego z ogórkiem, choć smak jego liści i pędów wyraźnie przypomina jego świeży aromat. Wczesną wiosną, gdy grządki z ogórkami są jeszcze puste, ogórecznik z powodzeniem zastąpi je w sałatkach i na kanapkach. Roślina jest bardzo łatwa w uprawie, szybko rośnie i nie obawia się trudnych warunków. Nasiona należy wysiewać, gdy tylko słońce zacznie nieco bardziej przygrzewać. Aby zawsze mieć pod ręką to delikatne zioło, siew warto powtarzać co 2-3 tygodnie. Zbiory można prowadzić od końca maja aż do pierwszych mrozów.
Aby uzyskać pachnące liście bazylii, warto przygotować rozsadę, wysiewając nasiona około 35-40 dni przed przeniesieniem do gruntu lub doniczek. Nasiona można też wysiewać bezpośrednio na zewnątrz pod koniec maja i na początku czerwca. Głębokość siewu powinna wynosić ok. 1 cm, a zalecana rozstawa wynosi 15x15 cm. Zbiór rozpoczyna się ok. 2 miesiące po wysadzeniu na stałe miejsce.
Nasiona mizuny (japońskiej musztardy) najlepiej wysiewać jesienią lub wiosną, zachowując rozstawę 40x40 cm. Należy je umieszczać na głębokości 3-4 cm. Może być wysiewana bezpośrednio do gruntu. Liście można zbierać, gdy tylko się pojawią, z wyjątkiem czerwca i lipca, gdy rośliny zaczynają kwitnąć.
Burak liściowy (botwina) jest przyjemny w smaku i bardzo wartościowy. Jest rozmnażany przez nasiona, które wysiewa się pod osłonami pod koniec marca lub pod koniec kwietnia bezpośrednio w gruncie. Nasiona należy umieszczać na głębokości ok. 2 cm. Roślina dobrze znosi lekkie mrozy. Buraka liściowego należy wysiewać, zachowując rozstawę ok. 40x25 cm.
Smak pachnotki przypomina nieco bazylię z posmakiem mięty, a jej popularność uzasadnia nie tylko aromat, ale także bardzo duża wydajność rośliny. Nasiona można wysiewać bezpośrednio do gruntu w kwietniu, umieszczając je na głębokości ok. 5 mm. Słabe pędy warto przerwać. Latem roślina osiąga wysokość nawet do 1 m, co należy wziąć pod uwagę podczas sadzenia. Zbiór można rozpocząć od momentu kwitnienia. Liście odpowiednie do zbioru znajdują się ok. 10 cm od ziemi.
Portulaka warzywna to zioło, którego zielone, mięsiste liście mają słodki i lekko ostry aromat. Stanowią znakomite dopełnienie każdej sałatki, ale nadają się też do dań mięsnych. Małe nasiona można wysiewać, gdy tylko nadejdzie wiosenna pogoda i minie ryzyko przymrozków. Portulaka ginie w ujemnej temperaturze. Do wykiełkowania potrzebne jest około 18 st. C., ale w sprzyjających warunkach już po 4 tygodniach liście są gotowe do zbioru.
Postrzępione liście rukoli są nasycone witaminami i pierwiastkami śladowymi. Wysokość rośliny wynosi do 60 cm. Nasiona można wysiewać, gdy tylko gleba osiągnie co najmniej +10°C. Należy umieszczać je na głębokości około 1 cm i w rozstawie wynoszącej 15x5 cm. Rukolę najlepiej wysiewać co 2-3 tygodnie, by cały czas mieć dostęp do świeżych liści. Po 10 dniach pojawiają się pierwsze pędy, a po kolejnych 20 dniach można zebrać pierwsze listki. Jedna roślina w sezonie zapewnia zbiór około 5 razy, co 15 dni.
Odporny koperek można wysiewać, gdy tylko stopnieją śniegi, a słońce pojawi się nieco wyżej na horyzoncie. Nasiona dobrze znoszą temperatury już w okolicach +3°C. Im cieplej, tym szybciej pojawią się pędy. Rowki do wysiewania koperku należy poprowadzić w odstępie 15 cm. Nasiona umieszczamy na głębokość ok. 1 cm. Zabieg możesz powtarzać co 2 tygodnie od kwietnia do sierpnia, by mieć stały dostęp do świeżego koperku.
Nasiona szpinaku należy umieszczać na głębokość ok. 1,5-2 cm. Roślina jest odporna na zimno, rośnie w temperaturze +4°C. Szpinak warto uprawiać, wysiewając go bezpośrednio do gruntu lub poprzez rozsadę, bądź stale pod osłonami, by uzyskać wcześniejszy zbiór. Podczas sadzenia należy zachować rozstawę 15x15 cm. Siew możesz rozpocząć od połowy kwietnia do początku sierpnia, robiąc przerwę w czerwcu i lipcu. Liście można zbierać ok. 8-10 tygodni po siewie.
Kiedy siać zioła wieloletnie?
Zioła wieloletnie można rozmnażać na wiele sposobów, ale zastosowanie nasion przyniesie najlepsze efekty i dużą ilość młodych roślin.
Od maja do połowy sierpnia możesz wysiewać nasiona szczawiu bezpośrednio w gruncie. Należy umieszczać je na głębokości ok. 0,5 cm. Możesz też wyhodować sadzonki szczawiu. Wówczas należy wysiać je w pojemnikach na ok. 30-45 dni przed planowanym wysadzeniem do ziemi. Zalecana rozstawa wynosi 20x20 cm.
Najlepszy czas na wysianie czosnku niedźwiedziego to początek jesieni. Nasiona należy umieszczać w rowkach oddalonych od siebie o co najmniej 10 cm. Odległość między roślinami w rzędzie powinna wynosić ok. 5 cm. Siew wiosną i latem może się nie powieść, gdyż nasiona te potrzebują przejść proces naturalnej stratyfikacji. Liście można zbierać po około 3 latach.
Jeśli lubisz dania mięsne, pamiętaj, aby posadzić obok strefy do grillowania w Twoim ogrodzie lubczyk i estragon. Te niewymagające i łatwe w uprawie zioła możesz dodawać do marynat, gdyż doskonale uzupełniają smak mięs. Nawiasem mówiąc, obie rośliny mogą być używane także do przygotowywania szybkich i pachnących letnich lemoniad.
Mamy nadzieję, że nasz mały przewodnik pomoże Ci w uprawie ziół w Twoim ogrodzie. Napisz nam w komentarzach, jakie zioła lubisz najbardziej! I koniecznie znajdź kilka minut na sprawdzenie naszej pełnej oferty nasion.