Maj to miesiąc, w którym powoli kończą się chłodniejsze i bardziej wilgotne wiosenne dni, temperatura przyjemnie rośnie, a ciepło lata jest tuż za rogiem. Silniejsze promienie słoneczne sprawiają, że rośliny szybciej rosną, kwiaty rozchylają swoje płatki, wprowadzając do ogrodu całą paletę barw. Oznacza to również wzmożoną pracę w ogrodzie, aby ogród wyglądał schludnie, ale przy dłuższych, cieplejszych dniach jest to idealny czas, aby cieszyć się kontaktem z przyrodą na świeżym powietrzu. W maju jest wiele do zrobienia, aby utrzymać porządek i przygotować ogród na przyjście lata. Poznaj z nami najważniejsze prace ogrodnicze do wykonania w maju.
Hartowanie sadzonek:
Młoda rozsada warzyw lub roślin ozdobnych jest niezwykle wrażliwa na niskie temperatury. Przed posadzeniem roślin na zewnątrz, potrzeba stopniowej aklimatyzacji do niższych temperatur. Proces ten nazywamy hartowaniem. W pierwsze, cieplejsze dni maja przychodzi idealna pora na ten zabieg. Zacznij hartować sadzonki, wystawiając je w ciągu dnia na zewnątrz i chowając na noc do ciepłego pomieszczenia o temperaturze przynajmniej 15 stopni C. Po tygodniu hartowania rośliny mogą pozostać na dworze na całą noc, ale pamiętaj, aby pilnować temperatury i chronić sadzonki przed wiosennymi przymrozkami.
Przytnij byliny i krzewy:
Początek maja to ostatni moment na przycięcie bylin i krzewów kwitnących latem. Cięcie pobudza rośliny do wypuszczania nowych pędów, wpływa na formowanie ładnego pokroju, rozwoju nowych pędów i obfitszego kwitnienia. Jeżeli masz w ogrodzie wysokie byliny o dużych kwiatostanach i wiotkich pędach np. hortensje czy piwonie, to już teraz załóż wokół nich odpowiedniej wielkości podpory np. obręcze z metalu.
Uporządkuj liście roślin cebulowych. Ogławianie kwiatów.
W maju, gdy większość kwiatów cebulowych kończy swoje kwitnienie, a ich liście stopniowo żółkną i zasychają, przychodzi czas na uporządkowanie roślin. Zaczekaj, aż liście całkowicie zżółkną i opadną, gdyż cebulki czerpią z nich energię do kwitnienia w kolejnym roku. Nie pozwól na zawiązywanie nasion, ponieważ osłabia to cebulki i negatywnie odbija się na jakości kwitnienia.
Ściółkowanie truskawek:
Maj to miesiąc, w którym owocowanie rozpoczynają długo wyczekiwane truskawki. Formujące się owoce mogą stanowić kuszącą ucztę dla ptaków, ślimaków oraz szkodników. Aby chronić młode owoce, nałóż agrowłókninę na rośliny. Jeżeli mieszkasz blisko lasu, taka ochrona może nie być wystarczającą. Warto wtedy ułożyć na roślinach daszki z drucianej siatki. Ściółkowanie truskawek np. słomą to doskonała ochrona owoców przed zanieczyszczeniami oraz gniciem, gdy dotykają wilgotnego podłoża. Zbiór jest prostszy, a czyste owoce łatwiejsze do przerabiania.
Nawożenie malin:
Maj to również dobry czas na nawożenie malin azotem, ponieważ pobudza je on wzrostu, rozwoju nowych pędów, liści i zawiązywania kwiatów. Najkorzystniej dla roślin jest korzystać z nawozów organicznych np. obornika czy kompostu, gdyż trudniej wtedy o przenawożenie. Możemy skorzystać również z gotowych nawozów przeznaczonych dla krzewów owocowych lub saletry amonowej w proporcji 10-20 g na 1 m2.
Posadź do gruntu cukinie, dynie, patisony, arbuzy:
W drugiej połowie maja, po tzw. ‘’zimnych ogrodnikach’’ można posadzić gotową rozsadę warzyw dyniowatych, które są wrażliwe na przymrozki. Przygotuj glebę, wykop dołki o głębokości i szerokości ok. 30 cm dla każdej sadzonki. Pozostaw ok. 1 metr rozstawy między rzędami. Glebę nawieź kompostem i obornikiem i przekop wszystko razem. Przed sadzeniem przynajmniej przez tydzień hartuj młode rośliny. Po posadzeniu warto okryć je cienką agrowłókniną do czasu, aż się w pełni ukorzenią.
Wysiej nasiona do gruntu:
Zastanawiasz się, co możesz wysiać w maju? Jeżeli planujesz uprawiać fasolkę szparagową z nasion, to teraz nadszedł czas, aby posadzić ją w ogrodzie. Przygotuj miejsce uprawy i zamontuj podpory, po których będą się wspinać. Warto posiać fasolkę gęściej i po wschodach przerwać najsłabsze siewki. W maju można również posadzić nasiona kukurydzy cukrowej. Wybierz dla nich ciepłe, nasłonecznione i osłonięte od wiatru miejsce, ponieważ jest to gatunek dosyć wrażliwy i delikatny w uprawie. Inne gatunku warzyw do wysiania w maju:
- Kapusta;
- Bób;
- Marchew;
- Groszek;
- Bób;
- Rzepa;
- Rzodkiewka;
- Buraki.
To również dobry czas na posadzenie do gruntu rozsady warzyw wysianej w szklarni. Sadzonki pomidorów, warzyw kapustnych, dyniowych, a także pory. Dodaj do gleby nawóz organiczny przynajmniej 1-2 tygodnie wcześniej przed posadzeniem rozsady. Dokładnie wymieszaj nawóz z glebą. Przed przeniesieniem sadzonek z doniczek do gruntu, obficie je podlej, gdyż ułatwi to wyciągnięcie roślin z doniczki z jak najmniejszą szkodą dla ich systemu korzeniowego.
Przytnij dekoracyjne pnącza:
Rośliny pnące to niezwykle dekoracyjny element każdego ogrodu. Aby zachować piękny kształt i pokrój roślin, nie można zapominać o wiosennym przycinaniu suchych, uszkodzonych i nadmiernie zagęszczonych pędów. Silne cięcie pobudza pnącza do wypuszczania wielu nowych, zdrowych przyrostów, liści i kwitnienia. Po przycinaniu warto dodać nawozu mineralnego do gleby, który wzmocni nasze rośliny.