Ogórki obok pomidorów należą do najpopularniejszych i najbardziej lubianych warzyw uprawianych w gruncie, tunelach foliowych, donicach i szklarniach. Ze względu na wysoką zawartość witaminy: A, C i E, a także soli mineralnych, błonnika, potasu, żelaza, magnezu i fosforu wpływają w pozytywny sposób na funkcjonowanie całego organizmu. Regularne spożywanie ogórków pomaga oczyścić jelita, stymuluje prawidłowy przepływ krwi oraz wspomaga trzustkę, a także zwalcza niestrawność i stany podgorączkowe. Uprawiane są dla pysznych owoców, które nadają się na sałatki, surówki, zupy, marynaty oraz do kiszenia.
Wyhodowano mnóstwo odmian ogórków o różnych przeznaczeniu i wymaganiach. Wszystkie z nich to jednak warzywa ciepłolubne, szczególnie w młodej formie siewki. Nawet najmniejszy przymrozek może je nieodwracalnie zniszczyć. Ogórki możemy wysiewać bezpośrednio do gruntu lub wysiać wcześniej i uprawiać je z rozsady.
Siew ogórków do gruntu:
Bardzo ważnym zabiegiem przed wysiewem nasion do gruntu jest zaprawienie ich przeciw chorobom i szkodnikom. Termin wysiewu zależy od regionu kraju i związany jest z temperaturą gleby i powietrza występującego w danym miejscu. Minimalną zalecaną temperatury gleby to 15 stopni C, a powietrza to 15-18 stopni C. Takie temperatury są najczęściej możliwe w drugiej połowie maja i właśnie wtedy zalecany jest pierwszy wysiew nasion do wprost do gruntu. Siew możemy przedłużyć do początku, albo ostatecznie do połowy czerwca. Wysiewamy po 1-2 nasiona w jedno miejsce, a po wschodach jedną siewkę usuwamy.
Siew nasion ogórków na rozsadę:
Nasiona ogórków wysiewamy na paletach, w wielodoniczkach lub w oddzielnych pojemnikach w terminie od połowy do końca kwietnia. Dzięki uprawie z rozsady przyspieszamy zbiory o 1 miesiąc w porównaniu z ogórkami siany wprost do gruntu. Najbardziej odpowiednią glebą do wysiewu będzie ziemia żyzna, próchnicza. Ważne, aby stale zachowywała lekko wilgotny poziom i posiadała lekko kwaśny lub obojętny odczyn, w granicach (6-7 pH). W każdej doniczce umieszczamy jedno nasiono, ponieważ ogórki nie znoszą pikowania. Nasiona przykrywa się ok. 1,5-2 cm warstwą podłoża i ustawia w bardzo ciepłym i jasnym miejscu. Po uzyskaniu siewek przenosi się je na miejsce stałe w połowie maja, wraz z całą bryłą korzeniową znajdującą się w doniczce.
Najlepsze i najchętniej wybierane odmiany ogórków do uprawy w donicach, gruncie oraz w szklarni:
Nazwa odmiany: |
Wygląd i zastosowanie: |
Ogórek Altaj F1 |
Wczesna, plenna odmiana, która plonuje od lipca do września. Kształtne owoce, które można kisić i konserwować. Doskonałe w smaku. |
Ogórek sałatkowy Dar |
Doskonały do uprawy w pojemnikach, ale również w gruncie. Osiąga zaledwie 50-60 cm wysokości. Owoce w cylindrycznym kształcie pokryte są zieloną, chropowatą skórką. Posiadają delikatny smak, świetne do sałatek, surówek i do kiszenia. |
Ogórek gruntowy sałatkowy (wężowy) Chinese Slangen |
Niezwykła propozycja dla wszystkich miłośników nietypowych odmian. Owoce są bardzo długie i potrafią dorastać nawet do 30-50 cm długości. Najlepsze do sałatek, surówek oraz na kanapki. Odmiana średnio-wczesna. |
Ogórek gruntowy konserwowy Śremski F1 |
Odmiana wysokoplenna, sprawdzi się w każdym, nawet małym ogrodzie warzywnym. Rodzi zbite owoce o smacznym miąższu. Idealny na mizerię oraz do konserwowania. Owocuje w lipcu i sierpniu. |
Ogórek gruntowy konserwowy Krak F1, nasiona |
Odmiana wykazująca się bardzo dużą odpornością na choroby oraz szkodniki. Odmiana o szerokim zastosowaniu, zarówno do sałatek, surówek, mizerii oraz do konserwowania. Posiada wyśmienity smak. Gotowy do zbioru od lipca do września. |
Ogórek gruntowy korniszonowy Anulka F1 |
Odmiana średnio-wczesna charakteryzująca się dużą plennością. Owoce o cylindrycznym kształcie pokryte są grubą skórką z wypustkami. W smaku bardzo chrupkie i smaczne. Najlepszy na korniszony. |
Ogórek melonowy Carosello Barese |
Jedna z nowości i ciekawostek na naszym rynku. Owoce są pękate, podłużne, pokrywa je delikatna skórka, a wypełnia soczysty i pyszny miąższ. Nadają się do spożycia bezpośrednio z krzaczka lub do sałatek i surówek. |
Ogórek cytrynowy Lemon |
Średnio-wczesna odmiana tworząca wyjątkowe i niespotykane owoce przypominające cytryny. Pokrywa je cienka skórka w intensywnie żółtym kolorze. Dobry do sałatek i konserwowania, najlepsze w smaku są młode owoce. |
Ogórek gruntowy Borus F1 |
Doskonała, bardzo plenna odmiana, która dojrzewa od sierpnia do października. Polecany do kiszenia oraz na ogórki małosolne. Odmiana odporna na choroby grzybowe. |
Siew ogórków na rozsadę krok po kroku:
- Nasiona wysiewamy od połowy do końca kwietnia, aby posadzić młode siewki ogórków do gruntu w drugiej połowie maja.
- Umieszczamy je pojedynczo lub po 2 nasiona do niewielkich doniczek o średnicy 8-10 cm.
- Optymalna głębokość siewu wynosi ok. 1 cm.
- Podłoże musi zostać wcześniej ogrzane do temperatury pokojowej. Nasiona źle i nierównomiernie wschodzą w zimnej glebie.
- Najlepszym podłożem jest specjalna ziemia do wysiewu, lekka, żyzna i przepuszczalna o ph 6-7.
- Doniczki z wysianymi nasionami ustawiamy w ciepłym pomieszczeniu o temperaturze 23-26 stopni na jasnym parapecie, najlepiej od strony południowej.
- Utrzymujemy stale, lekko wilgotną glebę.
- Po wschodach usuwamy słabszą czy źle wykształconą siewkę.
- Przed sadzeniem do gruntu w drugie połowie maja, siewki hartujemy każdego dnia przez okres około 10 dni.
Mamy nadzieję, że nasze porady dotyczące wysiewu i najlepszych odmian będą przydatne i zdecydujesz się na uzyskanie własnej rozsady ogórków w mieszkaniu!