Dział konsultacji
0

Odmiany pomidorów i ich zastosowanie w kuchni

Pomidory, to rośliny jednoroczne z rodziny psiankowatych. Są szeroko rozprzestrzenione i uprawiane na całym świecie. Przypuszcza się, że pomidor pochodzi z Ameryki środkowej lub południowej.  Docenia się ich niezastąpione walory smakowe i prozdrowotne. Pomidory wykazują działanie antyoksydacyjne niszcząc wolne rodniki, które mogą wpływać na zachorowalność na choroby nowotworowe. Poza tym obniżają poziom cholesterolu we krwi, zawierają również likopen, który wykazuje działanie fotoochronne niwelując szkodliwe promieniowanie UV. Poprzez dużą zawartość potasu regulują również zbyt wysokie ciśnienie krwi. Warto jest włączyć pomidory do codziennej diety, zarówno w formie surowej oraz w przetworach: zupach, przecierach, sosach i jako dodatek do sałatek, surówek, zapiekanek i kanapek.

 

Томаты

 

Poniżej znajdziesz najlepsze odmiany pomidorów wraz z ich zastosowaniem w kuchni:

 

  • koktajlowe, cherry - pomidorki o drobnych, okrągłych lub lekko wydłużonych owocach. Spotykamy je w różnych kolorach, zarówno czerwone, żółte, jak i czarne. Najlepsze do sałatek, w połączeniu z mozarellą i bazylią, jako dodatek do kanapek, zapiekanek oraz do marynowania, kiszenia i zalewy.

 

Pomidor gruntowy karłowy  Maskotka  obraz 1    Pomidor gruntowy karłowy Maskotka

 

Pomidor koktajlowy wysoki Tutti Frutti F1 obraz 1Pomidor koktajlowy wysoki Tutti Frutti

 

Pomidor gruntowy wysoki Black Cherry obraz 1    Pomidor gruntowy wysoki Black Cherry

 

Pomidor gruntowy wysoki Yellow Pearshaped   Pomidor gruntowy wysoki Yellow Pearshaped

 

podłużne/ San Marzano - Pomidory o wydłużonym kształcie, delikatnej skórce i wspaniałym, słodkim smaku. Wnętrze pomidora jest mięsiste i bardzo pożywne. Zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy.To odmiany najlepsze na przecier, sos, keczup, do sałatki, marynowania, słoików i suszenia.

 

Pomidor szklarniowy wysoki Big Mama F1 obraz 1    Pomidor szklarniowy wysoki Big Mama F 1

 

Pomidor gruntowy karłowy Kmicic obraz 1    Pomidor gruntowy karłowy Kmicic

Bawole serca, paprykowe, malinowe - Pomidory o dużym rozmiarze i różnych kształtach, mogą przypominać paprykę, serce lub gruby dysk. Posiadają cienką skórkę i bardzo zbity i mięsisty miąższ. Charakteryzują się wybornym, słodkawym smakiem. Są to najlepsze odmiany do spożycia na surowo, a także na sos, przecier, keczup, do sałatki i smażenia.

Pomidor gruntowy wysoki Red Pear obraz 1   Pomidor gruntowy wysoki Red Pear

 

Pomidor gruntowy wysoki Malinowy Olbrzym obraz 1   Pomidor gruntowy wysoki Malinowy olbrzym

 

Pomidor gruntowy wysoki White Beauty obraz 1 Pomidor gruntowy wysoki White Beauty

tygrysie, czekoladowe, czarne - Unikalne odmiany o ozdobnym wyglądzie i wybornym smaku. Posiadają niespotykany kolor skórki, paskowane, bordowe, czarne, pomarańczowe i zielone. Idealne do marynowania, zalewy, sałatki i smażenia, a także spożycia bezpośredniego.

Pomidor gruntowy wysoki Tigerella obraz 1   Pomidor gruntowy wysoki Tigerella

 

Pomidor gruntowy wysoki Noire de Crimée obraz 1   Pomidor gruntowy wysoki Noire de Crimee

 

Pomidor gruntowy wysoki Green Zebra obraz 1   Pomidor gruntowy wysoki Green Zebra

Opublikowane przez: 14 lut 2019
Wyświetlenia: 2197
(Głosów: 0, Ocena: 0)
Zostaw opinię
Opinia
Dodaj jeden lub więcej plików
    mc visa blik klarna paypal dpd inpost pocztex