Babka cytrynowa to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Ciasto jest puszyste, delikatne i niezwykle łatwe do wykonania. W każdym kawałku znajdziesz wyrazisty cytrynowy smak, który jest przełamany pyszną czekoladową polewą. Do dekorowania ciasta można włączyć najmłodszych. Polewę można posypywać wielokolorowymi, cukrowymi posypkami i dekorować ją elementami nawiązującymi do wielkanocy np. czekoladowymi jajkami, zajączkami czy cukrowym barankiem. Ciasto jest wilgotne, nie kruszy się i nie wysycha. Zachowuje świeżość przez kilka dni. Gwarantujemy, że ciasto będzie prezentować się niezwykle na stole wielkanocnym i zachwyci wszystkich gości. Poza tym można przygotować je od podstaw już w 15 minut!
Wskazówki:
- używaj świeżo wyciśniętego soku z cytryny;
- kupuj tylko ekologiczne, niewoskowane owoce cytryny, z których zetrzesz skórkę do ciasta;
- ciasto można przechowywać pod przykryciem do 4 dni;
- zamiast polewy czekoladowej ciasto można również udekorować lukrem;
- jeśli ciasto podczas pieczenia staje się mocno brązowe, to można przykryć je od góry kawałkiem folii aluminiowej.
Czas przygotowania ciasta od podstaw: 15 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Składniki:
- ½ szklanki mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
- ½ masła o temperaturze pokojowej
- 2 duże jajka ogrzane do temperatury pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ szklanki maślanki
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 2-3 łyżki masła
Lukier cytrynowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1,5 łyżki soku z cytryny lub więcej w miarę potrzeby
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Nastaw piekarnik na opcję ‘’góra-dół’’ i temperaturę ok 175-180 stopni. Nasmaruj foremkę do pieczenia masłem. W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i otartą skórkę z cytryny. Po wymieszaniu składników odłóż miskę na bok. Do misy miksera wrzuć masło i cukier i utrzyj je na puszystą masę przez około 4-6 minut na średnich obrotach. Zmniejsz obroty i dodawaj pojedynczo jajka, a następnie ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Połącz dokładnie wszystkie składniki. Następnie na niższych obrotach dodaj ⅓ część mąki i delikatnie wymieszaj, kolejno dołóż połowę maślanki i mieszaj do połączenia. Po wymieszaniu dodaj ⅔ mąki i drugą połową maślanki. Na koniec dodaj pozostałą część mąki i mieszaj składniki do dokładnego połączenia. Przełóż ciasto do foremki i włóż do nagrzanego piekarnika na 45-55 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe, a wbita wykałaczka wyjdzie prawie czysta z drobnymi, wilgotnymi okruchami. Czas pieczenia zależy od mocy piekarnika, dlatego pod koniec pieczenia warto regularnie sprawdzać wygląd ciasta. Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj do niej masło. Płynną polewą czekoladową udekoruj ciasto i jeszcze ciepłą czekoladę posypuj kolorowymi posypkami i dekoracjami z cukru. W przypadku dekorowania lukrem, połącz cukier puder z cytryną i mlekiem do uzyskania gładkiej, lekko lejącej masy. Życzymy smacznego!