Brzoskwinie, morele i nektarynki, to owoce, które zawierają najwięcej witamin i składników mineralnych spośród wszystkich owoców sezonowych. Dlatego warto jest je włączyć do naszej codziennej diety. Latem, spożywać je na surowo bezpośrednio z drzewa, a jesienią i zimą korzystać ze smacznych przetworów np. dżemów, konfitur, syropów oraz z owoców suszonych.
W owocach tych gatunków drzew znajdziemy m.in. witaminy A, B, C, PP, a także takie składniki mineralne jak: wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, bor, mangan, niacynę oraz kwas foliowy tak ważny dla organizmu kobiet. Składniki zawarte w owocach wpływają leczniczo na ludzki organizm. Spożywanie owoców jest polecane przede wszystkim osobom mającym problemy z układem pokarmowym oraz niedokrwistością. Oczyszczają organizm z nagromadzonych toksyn. Wpływają w pozytywny sposób również na na stan skóry, włosów oraz paznokci. Bez wyrzutów sumienia mogą spożywać je osoby będące na diecie, jeden dorodny owoc posiada jedynie 40-50 kalorii. Aby w pełni skorzystać z leczniczych właściwości owoców powinniśmy wybierać tylko takie o znanym pochodzeniu, uprawianych w sposób ekologiczny, bez chemicznych oprysków środkami ochrony roślin.
Najbardziej bogate w witaminy są owoce świeże, jednak po przetworzeniu również znajdziesz ich tam wiele. Poniżej znajdziesz pyszne i zdrowe przetwory z brzoskwini, moreli oraz nektarynek.
Dżem brzoskwiniowy
Składniki:
-
1,5 kg owoców brzoskwini kolumnowej Honey
-
400 g cukru
-
1 łyżeczka masła
-
sok i starta skórka z jednego owocu cytryny
-
2 łyżeczki pasty z wanilii
Podane składniki wystarczą na stworzenie dwóch słoiczków dżemu
Sposób przygotowania:
Obierz wszystkie owoce ze skórki, bardzo łatwo to zrobić po zanurzeniu owoców we wrzątku na kilkanaście sekund. Tak przygotowane brzoskwinie pozbaw pestek i pokrój owoce w grubsze plasterki. Umieść pokrojone owoce w garnku, dodaj sok z cytryny oraz skórkę, dodaj wanilię i zasyp wszystko cukrem. Umieść garnek na palniku i doprowadź owoce do wrzenia. Następnie dodaj łyżeczkę masła i gotuj owoce przez 2-3 godziny na niewielkim gazie. Po tym czas owoce powinny się lekko rozpadać, a woda odparować, a dżem przybierze odpowiednią konsystencję. Słoiczki z gotowymi przetworami należy jeszcze zapasteryzować.
Morele w syropie
Składniki:
-
1 kg owoców moreli kolumnowej Prince Mart
-
2 szklanki wody
-
2 szklanki cukru
-
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Dojrzałe owoce moreli pozbawione pestek zalej wrzątkiem i pozostaw w niej na kilkadziesiąt sekund. Następnie przełóż owoce do zimnej wody i po chwili obierz ze skórki. Ułóż owoce w czystych, wyparzonych słoiczkach pozostawiając przestrzenie pomiędzy owocami. Z cukru i wody ugotuj syrop dodając na końcu sok z cytryny. Gorącym syropem zalej owoce, zakręć wieczka i poddaj słoiki pasteryzacji.
Ciasto z nektarynkami
Składniki:
ciasto:
-
250 g mąki pszennej
-
100 g cukru
-
150 g masła
-
1 jajko
-
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:
-
1 kg owoców nektarynki kolumnowej Fantasy
-
1 kisiel cytrynowy lub pomarańczowy
-
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Do miski wsyp suche składniki na ciasto: mąkę, cukier, proszek, dodaj masło i posiekaj nożem podane składniki. Kolejno dodaj jajko i wyrób ręką gładkie ciasto. ¾ ciasta wyłóż do formy o średnicy ok. 23 centymetrów. Ciasto, które pozostało umieść w zamrażarce. Ciasto w foremce piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 minut. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Usuń pestki z owoców i pokrój je w kostkę o wielkości ok. 1 cm. Wymieszaj z kiślem oraz mąką ziemniaczaną i wyłóż na ciasto, następnie pozostałe ciasto z zamrażarki zetrzyj na tarce na owoce, a z wierzchu posyp cukrem pudrem.