Śliwa domowa (Prunus domestica), to jedno z najbardziej popularnych i wartościowych drzew owocowych. Owoce są cenione za soczystość i wspaniały smak. Wspaniale smakują zerwane bezpośrednio z drzewa, ale również w przetworach w postaci konfitur, kompotów czy jako dodatek do ciast i deserów. Owoce są naturalną skarbnicą witamin. Znajdziemy w nich witaminy: A, B i C, a także wapń, potas, magnez i fosfor. W ciągu setek lat uprawy powstało wiele odmian śliw, które poza wielkością, kolorem i smakiem owoców różnią się również pokrojem, siłą wzrostu, odpornością na mróz i choroby oraz rodzajem zapylenia.
Przed zakupem drzewka do naszego ogrodu warto jest poznać cechy, dzięki którym dopasujemy odmianę idealnie do naszych potrzeb i warunków. Bardzo ważne jest, aby sadzonki śliw i innych drzewek nabywać wyłącznie u sprawdzonego producenta lub w wyspecjalizowanym sklepie ogrodniczym. Dzięki temu unikniemy rozczarowania otrzymania niewłaściwej odmiany czy złej jakości sadzonki.
Wartości jakimi należy się kierować podczas wyboru odmiany:
Termin owocowania i rodzaj owoców - wśród odmian dostępnych na rynku możemy wyróżnić odmiany rodzące owoce małe i średniej wielkości o zwartym miąższu tzw. śliwy węgierki lub odmiany dające bardzo duże, soczyste i mięsiste owoce o luźnym miąższu np. renklody. Jeżeli chodzi natomiast o termin owocowania śliwy możemy podzielić na wczesne, średnio wczesne oraz późne. Typ owoców, ich smak i soczystość decyduje również o ich przeznaczeniu. Śliwki typu węgierka bardziej nadają się do wykonywania przetworów i wykorzystania ich w kuchni, natomiast renklody i inne duże śliwki mają przeznaczenie deserowe do bezpośredniego spożycia.
Odporność na mróz i choroby - dobra odporność na choroby i duża wytrzymałość na mróz, to jedne z najważniejszych cech drzew owocowych. W przypadku śliw często mamy do czynienia z występowaniem chorób tj. szarka i monilioza. Większość odmian śliw bez problemu znosi nawet wysoki mróz -25-28 stopni Celsjusza, jednak o pełnej mrozoodporności możemy mówić w przypadku dorosłych, dojrzałych drzew. Młode okazy drzewek są zdecydowanie bardziej delikatne, dlatego jeżeli mieszkamy w zimniejszym regionie kraju, warto jest wykonywać profilaktyczne okrycie roślin, gdy temperatury spadną poniżej 0 stopni.
Wymagania uprawowe - Śliwy całkiem dobrze radzą sobie w naszych warunkach i przy minimalnej opiece w pierwszych latach uprawy doczekamy się wspaniałych rezultatów. Drzewa najlepiej rosną i owocują, gdy posadzimy je w głęboko uprawianych, ciężkich glebach gliniastych, piaszczysto-gliniastych lub w bardzo żyznych czarnoziemach. Gleby powinny posiadać zasadowy odczyn pH, który mieści się w granicach od 5,5 do 6,5. Źle rosną na jałowych, lekkich i kwaśnych glebach. Całkiem dobrze znoszą suszę, jednak podczas wykształcania owoców podlewanie należy do ważnych zabiegów. Dzięki temu owoce zachowają swoją soczystość i wspaniały smak. Dla śliw należy wybrać jasne, ciepłe i słoneczne stanowiska osłonięte od silnego wiatru.
Porównanie różnych odmian Śliw :
Nazwa odmiany |
Typ wzrostu |
Przeznaczenie |
Zbiór |
Kolor owoców |
Smak |
Twardość |
Śliwa Blue Free |
zwykły |
deserowe, przetwory |
VIII-X |
fioletowy |
słodkie |
miękkie |
Śliwa Delicios |
zwykły |
przetwory |
VIII-IX |
purpurowy |
średnio-słodkie |
twarde |
Śliwa Honey |
zwykły |
deserowe |
VII-IX |
żółty |
bardzo słodkie |
miękkie |
Śliwa President |
zwykły |
deserowe, przetwory |
IX-X |
fioletowy |
słodkie |
twarde |
Śliwa Victoria |
zwykły |
deserowe |
VIII-IX |
różowy |
słodkie |
twarde |
Śliwa kolumnowa Fruca |
kolumnowy |
deserowe, przetwory |
VII-VIII |
fioletowy |
słodkie |
twarde |
Śliwa kolumnowa Imperial |
kolumnowy |
deserowe, przetwory |
VII-VIII |
fioletowy |
słodkie |
twarde |
Śliwa kolumnowa Rubin |
kolumnowy |
przetwory |
VII-VIII |
czerwony |
średnio słodkie |
miękkie |