Niektóre pomidory mają taką cechę osobniczą, że w ciągu sezonu ich owoce na krzaku nie dojrzewają w całości. Miejsce przy piętce lub szypułce pozostaje zielone i łykowate, chociaż pozostała część pomidora jest czerwona. Innych przyczyn takiego stanu możemy szukać w nieodpowiednim nawożeniu. Nie dojrzewanie owoców na krzakach może mieć związek z brakami potasu w glebie. Z innych przyczyn możemy wymienić nadmiar azotu przy jednoczesnym niedoborze potasu.
Z innych przyczyn dlaczego pomidory nie dojrzewają na krzaku możemy wymienić również niekorzystne warunki atmosferyczne. Zbyt niska temperatura oraz nieodpowiednia, zbyt niska wilgotność przy jednoczesnym bardzo słabym lub zbyt mocnym nasłonecznieniu lub oświetleniu może odbić się w negatywny sposób na sposób i szybkość dojrzewania owoców.
Więcej informacji na temat wysiewu pomidorów znajdziesz w tym artykule.