Dział konsultacji
0

Jak sadzić, uprawiać i pielęgnować żurawinę?

Żurawina to smaczny, lekko cierpki w smaku owoc, który pasuje do wielu dań i zapewnia nam pyszny, orzeźwiający sok. Suszone owoce stanowią smaczną przekąskę lub ciekawy dodatek do sałatek. Żurawina doda smaku farszom, ciastom, babeczkom i puddingom. Jest to długowieczny krzew, dlatego przed sadzeniem należy poświęcić trochę czasu na wybór najlepszej odmiany o pożądanym typie wzrostu: płożącym lub wzniosłym. Żurawina jest bogata w witaminę C i przeciwutleniacze, przez co warto zaprosić ją do naszego ogrodu.


Polecane odmiany żurawiny:
 

  1. Żurawina wielkoowocowa Piligrim - nisko rosnący, zimozielony krzew z małymi skórzastymi liśćmi i zakrzywionym pokrojem, dzięki czemu idealnie nadaje się do tworzenia kaskadowego efektu w pojemnikach lub wiszących koszach. Po maleńkich różowych i czerwonych kwiatach pojawiają się soczyste, ciemnoczerwone jagody o charakterystycznym cierpkim smaku, często wiszące na krzewach przez całą zimę.
  2. Żurawina wielkoowocowa Ben Lear-  Atrakcyjne, wiecznie zielone krzewy o wzniesionym pokroju, które idealnie nadają się do uprawy w ogrodach i na balkonach. Po ładnych, ciemnoróżowych kwiatach latem pojawiają się pyszne jagody, które początkowo są białe, ale gdy dojrzewają wczesną jesienią, zmieniają kolor na jaskrawoczerwony.
  3. Żurawina wielkoowocowa Stevens - odmiana pochodząca z USA o średnio-późnym terminie owocowania. Jest w pełni odporna na mróz, a także rzadko porażana przez choroby grzybowe. Jest bardzo plenna, a owoce dojrzewają na przełomie sierpnia i września. W kształcie eliptyczne, pokryte intensywnie czerwoną skórką.

Szkodniki i choroby żurawiny:

  1. Owocówka żurawineczka - postać larwalna owadów żeruje na owocach, uszkadzając je, przez co nie nadają się do zbiorów i tracą na wartości. Zwalczanie środkiem Mospilan 20 SP, Karate Zeon 050 CS.
  2. Wciornastki - drobne owady przypominające przecinki w białym lub żółtym kolorze. Żerują na liściach, wysysając z nich sok. Liście żółkną, opadają, a roślina ma spowolniony wzrost i rozwój. Zwalczanie środkiem Mospilan 20 SP, Karate Zeon 050 CS.
  3. Antraknoza żurawiny - choroba infekcyjna wywoływana przez grzyby. Na liściach pojawiają się niewielkie plamki, liście żółkną i opadają. Po zauważeniu objawów należy wykonać oprysk środkiem Topsin M 500 SC.
  4. Szara pleśń - wywoływana przez grzyby Botrytis cinerea. Objawy w postaci plam pojawiają się na liściach i pędach. Może pojawić się również biały nalot. Nieleczona choroba prowadzi do zamierania całej części nadziemnej. Zwalczamy opryskiem ze środka Switch 62,5 WG i Topsin M 500 SC.


Sadzenie żurawiny:

Żurawinę zwykle uprawia się z sadzonek, a nie z nasion. Rośliny potrzebują kilku lat, aby dojrzały i rozpoczęły owocowanie. Sadząc młode krzewinki w gruncie, należy zachować pomiędzy nimi przynajmniej 30–50 x 30–50 cm rozstawy. Starsze, rozrośnięte okazy 3-letnie sadzi się w odległości ok. 0,5-1 metra. Miejsce pod uprawę żurawiny należy odchwaścić, usunąć kamienie i wszelkie zanieczyszczenia. Należy wykopać dołek o głębokości i szerokości przynajmniej 40-50 cm i wypełnić go kwaśną glebą torfową wymieszaną z piaskiem z dodatkiem naturalnego nawozu z mączki z krwi i kości. Warto dodać również odrobinę nawozu azotowego o przedłużonym działaniu. Po posadzeniu sadzonki podlewa się obficie wodą, ściółkuje glebę wokół torfem, drobną korą lub czarną agrowłókniną.

Jak pielęgnować żurawinę?

  • podlewaj regularnie młode rośliny przez pierwszy rok po posadzeniu, aż do pełnego ukorzenienia się;
  • przez pierwsze dwa lata uprawy żurawinę nawozi się nawozami o wysokiej zawartości azotu, aby zachęcić rośliny do wzrostu i rozwoju nowych pędów;
  • co 3 lata przycina się krzewinki, usuwając martwe, suche i stare gałęzie;
  • żurawina najlepiej rozwija się w gruncie, ale równie dobrze będzie rosła w szerokich, dużych pojemnikach wypełnionych mieszanką gleby dla roślin wrzosowatych;
  • przed nadejściem zimy rośliny należy przykryć grubą warstwą ściółki i gałązek ze świerku;
  • ściółkę i stroisz usuwa się wiosną, gdy minie ryzyko przymrozków.


Zbiór i przechowywanie żurawiny:

  1. Jagody zbiera się najlepiej ręcznie przed pierwszym, jesiennym mrozem.
  2. Dojrzałe owoce można poznać po ciemnoczerwonej skórce i brązowych pestkach.
  3. Jagody można przechowywać w lodówce do dwóch miesięcy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  4. Owoce można również suszyć, wykonać z nich sok czy sos chutney.
Opublikowane przez: 13 kwi 2021
Wyświetlenia: 4408
(Głosów: 0, Ocena: 0)
Zostaw opinię
Opinia
Dodaj jeden lub więcej plików
    Polecane produkty
    według popularności
    • według ceny: malejąco
    • według ceny: rosnąco
    • według popularności
    • według daty
    • według nazwy
    Wszystkie serie
    • Wszystkie serie
    • Sad Zdrowia
    • Super Oferta!
    Promocja
    Super oferta! Zestaw Przetwory z jagód, 5 sadzonek interface.image 1
    1 opinia
    Super oferta! Zestaw Przetwory z jagód, 5 sadzonek
    Ilość w opakowaniu: 5 sadz
    78.99 167.95

    Najniższa cena z 30 dni:* 167.95 zł

    Do koszyka
    Promocja
    Żurawina wielkoowocowa Piligrim, P9 interface.image 2
    0 opinii
    Żurawina wielkoowocowa Piligrim, P9
    Ilość w opakowaniu: 1 sadz
    17.99 39.99

    Najniższa cena z 30 dni:* 39.99 zł

    Do koszyka
    mc visa blik klarna paypal dpd inpost pocztex