Znany i profesjonalny magazyn opublikował niedawno długoletnie wyniki badań naukowych w których stwierdzają, że kiełki warzyw zawierają więcej witamin i mikroelementów, a ich spożywanie przyniesie nam o wiele więcej korzyści niż warzywa w standardowej formie. Siewki zbiera się chwilę po tym, jak rozwiną pierwszą parę liścieni, jeszcze przed wytworzeniem liści właściwych. Microgreen są uprawiane i kupowane przede wszystkim przez ludzi dbających o zdrowie, a takich z roku na rok przybywa. Coraz większa świadomość wpływu naszej diety na cały organizm oraz udowodniona szkodliwość produktów odzwierzęcych sprawia, że ludzie na całym świecie chętnie sięgają po warzywa w różnej formie, również w formie niewielkich kiełków.
Szefowie kuchni w eleganckich restauracjach wykorzystują zielone lub kolorowe kiełki do dekorowania potraw z mięs, ryb, warzyw, a także sałatek, surówek i dań warzywnych. Kiełki warzyw o wyrazistym smaku np. rzodkiewki czy brokuła dodają pikantną nutkę, czyniąc potrawy jeszcze bardziej ciekawe w smaku. A kiełki rukwi wodnej przypominają w smaku chrzan i musztardę. Jadalne, młode kiełki wytwarzaną są z wielu różnych gatunków i odmian warzyw, ziół i innych roślin.
Do najbardziej popularnych micro green, obok brokuła i rzodkiewki należą:
- Sałata
- Roszponka
- Jarmuż
- Fasola mung
- Soja
- Pszenica
- Rukola
- Sałata Radicchio
Podczas zbioru, łodyga cięta jest tuż nad powierzchnią ziemi, młode siewki microgreen charakteryzują się wtedy najczęściej wzrostem od 2,5 do 7,5 centymetra. Rośliny microgreens mają zwykle w pełni rozwinięte liścienie, a para liści właściwych dopiero pojawia się w wierzchołku wzrostu. Średni czas zbioru od momentu wysiewu to 10-14 dni.
Wartość odżywcza microgreens:
Kiełki microgreen, to produkt nie tylko dla smakoszy, ale także dodatek dla wszystkich osób ceniących swoje zdrowie. Regularne dodawanie kiełków do naszych potraw przyczynia się do:
- ustabilizowania metabolizmu
- wzbogacenia organizmu o przydatne witaminy i sole mineralne
- zwiększenie odporności organizmu na szkodliwe drobnoustroje
- walki z wolnymi rodnikami powodującymi choroby nowotworowe
- poprawy wyglądu skóry, włosów i paznokci
- profilaktyki niedoborów witamin
Przechowywanie kiełków microgreen jest bardzo proste. Po zbiorach mogą być trzymane w chłodnym miejscu np. w lodówce i spożyte w ciągu 5 dni. Do przechowywania nadają się szklane i plastikowe pojemniki. Na górę pojemnika zamiast zamknięcia, można ułożyć papierowy ręcznik, dzięki czemu dłużej zachowają świeżość. Pamiętaj, że uprawa i regularne spożywanie kiełków microgreen wpłynie pozytywnie na Twoje zdrowie i przy okazji pozwoli na zaoszczędzenie wielu pieniędzy.