Wraz ze zbliżającym się końcem letnich dni i początkiem jesieni przychodzi czas na warzywa dyniowate m.in. cukinie, arbuzy, melony, ale również i dynie. W miąższu dyni znajdziemy ogromne bogactwo wielu składników odżywczych wpływających w dobry sposób na nasz organizm zarówno od wewnątrz, jak i na zewnątrz. Pestki natomiast działają oczyszczająco. Pyszny miąższ dyni zawiera beta-karoten, który jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym nas przed zachorowaniem na choroby nowotworowe. Dynia zawiera wiele witamin np. witaminę C, wpływając na wzmocnienie odporności, a także witaminę A i E, dzięki którym dłużej zachowamy młodość i piękny wygląd skóry. Nie bez znaczenia jest również duża zawartość błonnika, a także niewielka ilość kalorii. Spożywanie potraw z dyni pomoże nam w walce o lepszą sylwetkę. Przygotowaliśmy kilka prostych, ale smacznych i zdrowych przepisów na potrawy z tych warzyw. Warto włączyć ją do codziennej diety, a nadmiar zamrozić i korzystać z jej wartości przez całą zimę.
Zupa krem z dyni (8 porcji)
Składniki:
-
miąższ z dyni ok. 2-2,5 kg
-
bulion warzywny lub woda
-
2 duże marchewki
-
1-2 nieduże cebule
-
400 g ziemniaków
-
natka pietruszki
-
sól, pieprz
-
świeży imbir (niekoniecznie)
-
grzanki lub groszek ptysiowy
Sposób przygotowania:
Dynie myje, obieram i kroję w drobną kostkę, podobnie należy zrobić z cebulą oraz ziemniakami. Marchewkę po obraniu kroi się w plasterki. Wszystkie warzywa przekładamy do dużego garnka i zalewamy 2,5-3 litrami wody lub bulionu. Dodajemy sól i pieprz, a pod koniec imbir i gotujemy około 40 minut do miękkości warzyw. Gdy warzywa są już miękkie, całość blendujemy na gładką masę. Pyszną i zdrową zupę krem z dyni dekorujemy natką pietruszki i wsypujemy groszek ptysiowy lub grzanki. Smacznego!
Placuszki z dyni
Składniki:
-
500-600 g puree z dyni
-
szklanka mąki pszennej
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
⅓ łyżeczki cynamonu
-
80-100 ml śmietany 18 % lub gęstego jogurtu naturalnego
-
olej roślinny do smażenia
-
garść rodzynek (opcjonalnie)
-
syrop klonowy lub cukier puder
Sposób przygotowania:
Puree z dyni przełóż do większej miski, dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, śmietanę lub jogurt, proszek do pieczenia, cynamon i dokładnie mieszam, aż znikną wszystkie grudki. Na koniec należy wsypać rodzynki i wymieszać raz jeszcze. Nakładamy łyżką niewielkie porcje ciasta formując je na patelni na placuszki. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem lub syropem klonowym. Pyszny jesienny smakołyk gotowy!
Ciasto z dyni:
Składniki:
-
300 g rozdrobnionego puree z miąższu dyni
-
2,5 szklanki mąki pszennej lub pełnoziarnistej
-
½ szklanki masła lub oleju
-
200 g cukru brązowego lub ksylitolu
-
4 jajka
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
3 łyżki rozdrobnionych orzechów
-
3 łyżki rodzynek
-
łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
-
cukier puder do posypania ciasta
Sposób przygotowania:
Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, pod koniec ubijania wlewamy powoli olej lub masło nie przerywając czynności. Kolejno dodajemy puree z dyni. W drugiej misce mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki. Dynie wraz z cukrem i jajkami dodajemy do suchych składników i mieszamy do połączenia się składników. Prostokątną blaszkę lub długą keksówkę smarujemy masłem i sypiemy bułkę tartą lub wykładamy ją papierem do pieczenia. Wstawiamy na na 45-55 minut do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Ciasto jest gotowe gdy po zanurzeniu w nim patyczka, będzie on suchy. Studzimy ciasto i posypujemy cukrem pudrem. Życzymy smacznego!