W ostatnim czasie upalne lata coraz bardziej dają nam się we znaki. Dlatego próbujemy się ochłodzić na najróżniejsze sposoby. Wiatrak, klimatyzacja, luźne ubrania wykonane z naturalnych materiałów, ale przede wszystkim dostarczanie odpowiedniej ilości płynów pozwoli nam przetrwać gorące dni. Orzeźwiające i pyszne lemoniady to wspaniała alternatywa dla zwykłej wody. Z przyjemnością publikujemy łatwy w przygotowaniu przepis od naszego klienta na orzeźwiającą lemoniadę z dodatkiem rabarbaru i mięty.
Potrzebne składniki:
Woda - 2,5 litra
Łodygi rabarbaru - 8 sztuk
Cukier trzcinowy - ⅓ szklanki
Lód i mięta - ilość zgodnie z preferencjami
Sposób przygotowania:
-
Rabarbar umyj, pokrój na niewielkie kawałki i umieść w garnku z wodą. Po zagotowaniu, gotuj łodygi na niewielkim ogniu pod pokrywką przez około 60 minut.
-
Dodaj cukier trzcinowy i dokładnie wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
-
Przecedź uzyskany napój przez drobne sitko lub gazę i postaraj się wycisnąć cały sok z pędów rabarbaru.
-
Ostudź lemoniadę w temperaturze pokojowej, wrzuć kostki lodu oraz umyte gałązki mięty wraz z liśćmi.
-
Każdą szklankę możesz udekorować plasterkami cytryny lub limonki oraz kawałkiem świeżej łodygi rabarbaru.