Kawałek puszystego ciasta na deser po obiedzie. Czy może być coś lepszego? Spróbuj tego delikatnego i niesamowicie pysznego ciasta ze śliwkami. Przepis jest łatwy i poradzi sobie z nim każdy początkujący w kuchni. Śliwki to wspaniałe owoce, które warto włączyć do codziennej diety. Są bogate w błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego. Zawierają dużo witaminy m.in. C, A, E czy B, a także: magnez, żelazo, potas, wapń i fosfor. Spożywanie śliwek w pozytywny sposób wpływa również na nasz układ nerwowy, obniża cholesterol, działając przeciwmiażdżycowo i antynowotworowo.
Polecamy najsmaczniejsze odmiany śliw na rynku:
- Śliwa Honey
- Śliwa Delicios
- Śliwa President
- Śliwa Victoria
- Śliwa Renglot Mirabelle von Nancy
Ciasto ze śliwkami - przepis krok po kroku.
Potrzebne składniki:
- Mąka pszenna - 2 szklanki
- masło - 200 g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- śliwki świeże lub z puszki - 500 g
- 1 jajko
- cukier - ⅓ szklanki
- szczypta soli
- cukier waniliowy
Dodatkowo: mąką do podsypywania, papier do pieczenia, cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Masło posiekaj na małe kawałki, wbij do niego jajko i dobrze wymieszaj. Do głębokiej miski przesiej mąkę, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Następnie dodaj masło z jajkiem i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki ręcznie lub mikserem. Dodaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia i znów wymieszaj, aż dokładnego połączenia wszystkich składników i uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Podziel ciasto na 2 części, mniejszą i większą i uformuj z nich kule, a następnie zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki.
Większą część wstaw do lodówki na ok. 30 minut, a mniejszą do zamrażarki. Śliwki umyj, wydrąż i podziel na połówki lub kilka plasterków. Możesz użyć nie tylko świeżych, ale również puszkowanych owoców. Okrągłą lub kwadratową blaszkę wyściel papierem do pieczenia, oblep całe dno blaszki ciastem, które stało w lodówce. Boki naczynia posmaruj niewielką ilością oleju. Ciasto możesz rozwałkować lub porwać palcami. Ułóż ćwiartki owoców i zetrzyj na nie pozostałą część ciasta. W ten sposób powstanie pyszna i chrupiąca kruszonka. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po 40-50 będzie już gotowe i pachnące. Przed podaniem wystudź ciasto i posyp z wierzchu cukrem pudrem.
Życzymy smacznego!