Hortensje mogą brązowieć z kilku przyczyn, m.in. z powodów błędów uprawowych, a także chorób i szkodników. Błędami uprawowymi jest np. posadzenie roślin w nieodpowiednim miejscu, na zbytnio nasłonecznionym stanowisku co powoduje poparzenie i spalenie liści, które brązowieją i odpadają od pędów.
Kolejnym błędem uprawowym jest uprawa roślin w glebie o niewłaściwym pH co prowadzi do chlorozy liści, która objawia się ich żółknięciem i brązowieniem. Innymi przyczynami brązowienia hortensji są choroby grzybowe np. Szara pleśń, Plamistość liści, Mączniak prawdziwy hortensji.
Choroba objawia się plamami na powierzchni blaszki liścia, a także ich żółknięciem i w ostateczności brązowieniem. Za brązowienie liści mogą odpowiadać także szkodniki jak Przędziorek chmielowiec czy Mszyca żerująca na młodych liściach i pędach krzewów.
Więcej informacji na temat uprawy hortensji znajdziesz w tym artykule.