Dział konsultacji
0

Prace ogrodnicze w październiku

Jesień to czas zbiorów w ogrodzie warzywnym oraz sadzie. Wiele krzewów i bylin czaruje nas jeszcze swoimi kwiatami, jednak nie możemy zapominać, że dni stają się coraz krótsze, a noce coraz zimniejsze. Powinniśmy powoli przygotować nasz ogród do zimy, a wszystkie nasze działania zaprocentują i będą widoczne już kolejnej wiosny. Zapraszamy do lektury październikowego kalendarza ogrodniczego.

Prace ogrodnicze w sadzie:

W sadach kończymy zbiór ostatnich, późnych odmian jabłoni, gruszy, a także śliwek, winogron oraz owoców pigwy. W pierwszej kolejności zbieramy duże, dojrzałe owoce, a mniejsze i niedojrzałe możemy pozostawić na drzewach i zebrać przed pierwszymi przymrozkami. Zebrane owoce sortujemy, wybierając zdrowe, nieuszkodzone, bez objawów żerowania szkodników. Przechowuje się je później w czystym, suchym i chłodnym pomieszczeniu.

Wykonujemy przegląd koron drzew oraz krzewów owocowych i usuwamy wszystkie porażone chorobą gałęzie, liście oraz zmumifikowane owoce. Chorych fragmentów roślin nie możemy umieścić w kompostowniku, powinny zostać zniszczone- najlepiej spalone.



Teraz występuje bardzo dobry czas na zastosowanie nawozów naturalnych w postaci obornika lub kompostu. Rozkłada się go wokół drzew i krzewów owocowych, a następnie płytko zakopuje. Możemy również wykorzystać nawozy mineralne z przewagą potasu i fosforu, które pozytywnie wpłyną na stan roślin i wprowadzą je łagodnie w stan zimowego uśpienia. Pędy roślin szybciej ulegną zdrewnieniu, a co za tym idzie, staną się bardziej odporne na mróz i niesprzyjające warunki.

Październik to doskonały miesiąc na wzbogacenie naszego sadu o nowe gatunki i odmiany drzew i krzewów owocowych, zarówno doniczkowanych, jak i tych z gołym korzeniem. Rośliny można sadzić do momentu, aż ziemia nie ulegnie zamarznięciu. Drzewka należy posadzić na taką głębokość, aby miejsce szczepienia (okulizacji) znajdowało się kilka centymetrów nad powierzchnią gleby. Krzewy owocowe sadzi się natomiast o kilka centymetrów głębiej niż rosły w szkółce. Po posadzeniu do żyznej, przepuszczalnej gleby o odpowiednim pH, roślinę obficie się podlewa i następnie usypuje kopczyk z ziemi, który ochroni system korzeniowy przed przemarznięciem. Młodych roślin nie przycina się, ten zabieg pielęgnacyjny należy przełożyć do wiosny.

W ogrodzie warzywnym: 

Podobnie jak w sadzie, tak i w ogrodzie warzywnym zbieramy jedne z ostatnich plonów. Zebrane warzywa wymagają posortowania na te do bezpośredniego spożycia, do przetworów, mrożenia, suszenia, a także do dalszego przechowywania. Niektóre gatunki warzyw np. pietruszka, brukselka, czosnek, jarmuż czy por mogą pozostać w gruncie na okres zimowy. Niewykorzystane, zdrowe części roślin tj. łodygi, liście czy opadłe owoce można składować na kompoście.



Bardzo ważne są również prace pielęgnacyjne i zaplanowanie nasadzeń w warzywniku na przyszły sezon. Konieczne jest uwzględnienie płodozmianu warzyw, aby ograniczyć występowanie w glebie szkodników, bakterii oraz wirusów, które atakują dany gatunek warzyw. Ciągła uprawa tego samego gatunku warzyw w tym samym miejscu wpływa również negatywnie na jakość gleby. Poza zmianowaniem na stan podłoża wpływa również ilość oraz rodzaj nawożenia. Ziemię na rabatach należy zasilić kompostem lub obornikiem, a następnie przekopać wraz z nawozem. Można również zastosować nawóz mineralny.

Prace w ogrodzie ozdobnym:

Październik to najlepszy czas na sadzenie drzew i krzewów ozdobnych z gołym korzeniem. Po zakupie konieczne jest kilkugodzinne namoczenie systemu korzeniowego w pojemniku z wodą i posadzenie do odpowiedniej wielkości dołka wypełnionego żyzną ziemią, Korzenie rośliny nie powinny być pozaginane, ani połamane. Uszkodzone korzenie należy wyciąć, a miejsce cięcia zasypać np. cynamonem lub rozdrobnionym węglem. Posadzoną roślinę podlewa się bardzo obficie.

Cały czas można jeszcze sadzić cebule kwiatów wieloletnich, które zakwitną wiosną. Możemy to zrobić do czasu, w którym gleba nie uległa jeszcze zamarznięciu. Cebulki sadzi się na odpowiednią głębokość, przyjmując, że mniejsze cebulki sadzi się płycej niż te duże. Cebule, bulwy i kłącza roślin mało odpornych na mróz np. Canny, Dalie, Mieczyki, Frezje należy wykopać i po oczyszczeniu i okryciu torfem lub trocinami przechowuje się je w suchym i chłodnym miejscu do wiosny.


Krzewy i byliny wrażliwe na niskie temperatury warto zabezpieczyć przy pomocy kopczykowania. Nasada pędów powinna być przysypana ziemią lub odkwaszoną korą na wysokość ok. 20-40 cm wysokości. Przy wystąpieniu silnych mrozów okrywa się rośliny dodatkowo agrowłókniną, słomianymi chochołami, liśćmi i gałązkami roślin iglastych.

 Właściwie wykonane prace pielęgnacyjne w sadzie, ogrodzie warzywnym czy ozdobnym z pewnością zaprocentują na wiosnę, zamieniając nasz ogród w bajkowe miejsce pełne kolorowych kwiatów i smacznych owoców i warzyw.

Opublikowane przez: 18 list 2017
Wyświetlenia: 2662
(Głosów: 0, Ocena: 0)
mc visa blik klarna paypal dpd inpost pocztex